Украјина може добити казахстанску опрему за уређење своје одбрамбене линије 

Претходне недеље је завршено пријављивање за аукцију на којој ће се наћи имовина војске Казахстана. На добош иду дизел-мотори УДТ-20, који покрећу камионе Камаз и борбена возила пешадије БМП-1 и БМП-2. На продају су и мотори за совјетске тенкове и оклопна возила, као и акумулатори за исте.

Поред делова за борбену технику и камионе на аукцију су стављене и мобилне радионице, мобилне станице за филтрацију воде, ровокопачи, кранови и друга инжињеријска средства. Реч је о техници и опреми совјетског порекла коју је Казахстан након распада СССР-а наследио у великим количинама. Претходне године је Казахстан објавио да повлачи преко 100 авиона из употребе. На списку има и јако озбиљних апарата као што су МиГ-29 и МиГ-31, као и бомбардер Су-24.  То је изазвало сумње да би ови авион након продаје могли завршити у Украјини.

У претходне две године се међу многим земљама јавила пракса продаје старе совјетске опреме и технике, као и њихова замена за савремену. Стара техника би увек завршила на бојним пољима у Украјини.

Сада када су у јеку радови на фортификацијама украјинске војске, поставља се питање да ли би нешто од опреме са последње аукције могло да послужи њеним оружаним снагама.

Иако Казахстан има добросуседске односе са Русијом јасно је да би им ова продаја добро дошла као шанса да се реше старе опреме, а да притом зараде. Са друге стране Украјина би добила више средстава за подизање своје одбрамбене линије. Сви догађаји са фронта говоре да ће им она бити и те како потребна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *