МОДЕРНИЗОВАНИ Ј-22 ОРАО 2.0 ПРИКАЗАН У ДЕЈСТВУ НА ПАСУЉАНСКИМ ЛИВАДАМА! ФОТО

На војном полигону Пасуљанске ливаде одржано је показно гађање у оквиру завршетка обуке припадника Војске Србије са новоуведеним и модернизованим наоружањем и војном опремом. Циљ вежбе је успостављање координације између беспилотне летелице и борбених система и скраћење времена реакције.

У приказу је учествовало 743 припадника Војске Србије и 56 комада борбене технике који су новоуведени и модернизовани. Своју борбену прмеијеру на овој војној вежби имала су и два модернизована орла, која су у априлу 2023. приказана на аеродрому Батајница.

По први пут после “Гранита 2023” дејство на полигону Пасуљанске ливаде извршила су и два модернизована Ј-22 Орао 2.0.

Орлови су извршили дејство како је наведено ракетом “муња” М74 калибра 128 мм и новом ракетом М-15 по утврђеним и тачкастим циљевима. Навођење авиона на циљ врши официр за навођење на основу података које је добила од беспилотне летелице ЦХ-95.

Орлови су долетели на полигон из правца Ћуприје. Модернизовани орао је опремљен новиm оптоелектронским системом за гађање дању и ноћу, као и новим рачунаром.

Модернизовани јуришник Ј-22 Орао 2.0 су заједно радили Војнотехнички институт и компанија Телеоптик-Жироскопи.

Циљ модернизације био је спој фузије сензора како би се повећала спосoбност употребе летелице у сложеним метео ситуацијаma, повећала прецизност дејства и употреба широке палете наоружања. Циљ модернизације био је и смањене оpтерећења пилота.

У првој фази модернизације раđено је на уградњи оптоелектroнског и нападно навигационог система, рачунара, наоружања, мисије, дигиталне магистрале података, нових сензора, монитора.

На постојећи нишански систем HUD – Head up display уграђен je Head Level Display monitor, који омогућава пилоту да слику са оптоелекторнских уређаја, навигационих параметара и нишанске справе види пред собом без спуштања погледа у тренутку извођења борбеног задаткa.

Орао 2.0 добио је и ласески даљиномер, нови балистички рачунар, инерцијални
систем за навигацију како би гађање и употреба топа, али и ракета земља – ваздух било ефикасније. Орао 2.0 добио је и ситем који упозорава на ласерско озрачење. Поседовање активних и пасивних уређаја за ометаwe, нова радио станица, уређај за идентификацију ИФФ- транспoндер.

Од наоружања Орао 2.0 добио је нову ракету ВРВЗ-200 са којом се може дејствовати на два начина са и без захвата циља. Оно по чему је препознатљив Орао 2.0 је уградња камере у нос испод пито цеви. На статичком делу изложе модернизовани Орао 2.0
приказан је са широком палетом наоружања, а испод крила имао је прикачен и радарски електронски ометач РАДЕОН-1. Ту су биле и ТВ вођене ракете Меверик, Гром Б, као и невођена ракетна зрна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *