CNN ОТКРИВА: ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ИСПОРУЧИЛА УКРАЈИНИ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ “STORM SHADOW”

Уједињено Краљевство је испоручило Украјини више крстарећих ракета Storm Shadow , дајући украјинским снагама нову способност за ударе дугог домета пре дуго очекиване контраофанзиве против руских снага, рекли су за ЦНН више високих западних званичника.

Storm Shadow је крстарећа ракета дугог домета, коју су заједнички развиле Велика Британија и Француска, која се обично лансира из ваздуха. Са дометом већим од 250 км или 155 миља, то је мало мање од могућности домета од 185 миља америчких војних тактичких ракетних система земља-земља, или АТАCМS, које је Украјина дуго тражила од САД јавља ЦНН.

“Најважније је да Storm Shadow има домет да удари дубоко у територију коју држи Русија у источној Украјини. Западни званичник је за рекао да је Велика Британија добила уверавања од украјинске владе да ће се ове ракете користити само унутар украјинске територије, а не унутар Русије. Званичници Уједињеног Краљевства често су давали јавне изјаве у којима су Крим идентификовали као суверену територију Украјине, описујући га као „незаконито анексирану“.

Пројектил је „мења игру из перспективе домета“, рекао је високи амерички војни званичник за CNN и додаје да ова крстарећа ракета даје Кијеву способност коју је тражио од почетка рата. Како је CNN известио, тренутни максимални домет Украјине за оружје које је обезбедило САД је око 78 kilometara.

Распоређивање пројектила долази у тренутку када се украјинске снаге спремају за покретање контраофанзиве са намером да поново заузму територију под контролом Кремља у источним и јужним деловима земље.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је његовој земљи потребно „још мало времена“ пре него што крене у контраофанзиву, како би омогућила да у земљу стигне још нешто од обећане западне војне помоћи.

„Са оним што имамо можемо да идемо напред и да будемо успешни“, рекао је Зеленски европским јавним сервисима у интервјуу објављеном у четвртак. „Али изгубили бисмо много људи. Мислим да је то неприхватљиво.”

„Дакле, треба да сачекамо. Треба нам још мало времена“, додао је он. Међу залихама на које Украјина још чека су оклопна возила – укључујући тенкове – за које је Зеленски рекао да „стижу у серијама“.

Ово није први пут да је Британија отишла даље од САД у испоруци оружја које је спремна да пошаље Украјини. Велика Британија је први савезник Кијева који је најавио да шаље модерне западне тенкове у Украјину, у јануару је обећао 14 тенкова Челинџер 2 пре него што су САД најавиле да ће убрзо потом дати тенкове М-1 Абрамс.

Раније ове године, британски премијер Риши Сунак је сигнализирао да Британија размишља о слању оружја дугог домета.

„Морамо помоћи Украјини да заштити своје градове од руских бомби и иранских дронова“, рекао је Сунак на Минхенској безбедносној конференцији 18. фебруара 2023.

„И зато ће Велика Британија бити прва земља која ће Украјини обезбедити оружје већег домета”, рекао је Сунак.

И раније овог месеца британска влада је објавила обавештење о набавци преко Међународног фонда за Украјину. У обавештењу се наводи да Уједињено Краљевство позива да изрази интересовање за куповину ракета или пројектила „далеког домета“ до 4. маја, а потенцијални добављачи ће бити контактирани након месец дана. У обавештењу је наведено „ракете или ракете домета 100-300 км; копнено, морско или ваздушно лансирање. Носивост 20-490 кг.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *