Ц-1 АРИЈЕТЕ ЛЕОПАРДОВА КОПИЈА СА АПЕНИНСКОГ ПОЛУОСТРВА: Да ли се ближи крај италијанским тенковима?!

Италији је, као сили Осовине, после завршетка Другог светског рата било забрањено да се бави производњом тешког наоружања.

До 1970-тих година 20, века, Италија се, као чланица НАТО, снабдевала тешком ратном техником копнене војске (тенкови, оклопни транспортери, артиљерија) из америчких ратних вишкова.

https://tvfront.rs/adio-arijete-stize-leopard-2-italija-kupuje-nove-tenkove/

Први домаћи тенк, чија је производња покренута, била је копија тенка Леопард 1 под ознаком ОФ-40 Мк1 – био је намењен за извоз.

Идеја да се произведе први италијански домаћи тенк започела је проучавањем свих расположивих тенкова у НАТО пакту, како би конструктори и произвођачи могли поставити потребне тактичке и техничке услове.

После дужег размишљањ,а одлучено је да за модел будућег новог италијанског тенка буде изабран немачки тенк Леопард 2 уз два битна услова: први- да се контингент увозних елемената сведе на минимум и други- максимална стандардизација са постојећим домаћим оклопним борбеним возилима.

Будући италијански тенк добио је назив C-1 Ariete.

Први прототип тенка C-1 Ariete завршен је 1986. године.

Наредне 1987. завршено је шест прототипова који су, у наредне две године до краја 1989, обавили бројна тестирања.

Серијска производња тенка C-1 Ariete започела је 1994 године.

Укупан поглед и карактеристике тенка C-1 Ariete указују да је у питању тенк треће генерације.

Тенк има основну конструкцију: возач је напред, десно , борбено одељење је на средини, у куполи су смештени командир и нишанџија, који су десно од топа и послужилац на левој страни.

У задњем делу је мотооно-трансмисионо одељење.

Основно наоружање тенка је топ OTO-Melara калибра 120 мм глатке цеви дужине 44 калибра (5.540 мм) .

Унутрашњост тенковске цеви је хромирана, а споља има термо-изолациону облогу. Тенковска цев има вертикално клинасти затварач и хидрауличну кочницу.

На устима цеви постављен је референтни систем закривљености цеви, а на средини се налази одводник барутних гасова.

Топ је стабилисан у обе равни, а пуни се ручно.

Од муниције тенк користи: подкалибарни пројектил DS-23 који пробија све оклопне циљеве на даљинама од 2.500 м и вишенаменски кукулативно-фрагментацијски пројектил HEAT-MP са полусаогрљивом чауром.

Борбени комплет тенка су 42 гранате.

У куполи тенка уграђен је спрегнут митраљез калибра 7,62 мм, други је уграђен на куполу.

На бочним странама куполе постављена су 2х4 бацача димних кутија.

Тенк је опремљен са савременим системом за управљањем ватром.

Систем припада трећој генерацији TURMS модуларне конструкције, а по квалитету спада у светски врх.

Једна од посебних каркатеристика овог система је могућност кориштења на три различита оклопна борбена возила -тенк-борбено возило пешадије-ловац тенкова. Основне компоненте система за управљање ватром су: командирова основна дневно-ноћна бинокуларна нишанска справа панорамског типа, нишанџијина перископска дневно-ноћна нишанска справа са ласерским даљиномером, електронски балистички дигитални рачунар, метеосензор, референтни систем за мерење закривљености цеви и кохерентне табле чланова посаде .

Нишанџија има перископску независно стабилисану, дневно-ноћну нишанску справу Галилео са ласерским даљиномером.

Такође, на крову куполе је детектор ласерског озрачења повезаним са екраном за приказивање претњи код командира тенка.

Независно, стаблиласана дневно-ноћна нишанска справа може осматрати циљеве ноћу на даљини од 3.000 м и идентификовати циљеве на даљини од 1.500 м.

Дневно-ноћна нишанска справа Галилео је стабилисана независно и синхронизована са тенковским топом.

Уређај има уграђену примарно-стабилисану главу огледала, кроз коју пролази дневни и ноћни ласерски канал, затим осматрачка јединица, ласерска јединица и термовизијски канал који су смештени у заједничком кућишту и заштићени челичним поклопцем.

Термовизијска слика са нишанске справе се приказује на екрану комаднира тенка, као што смо и напоменули преко репетитора уграђеног у командирову панорамску справу. Лаесрски даљиномер има домет 10 км, прецизност+/- 10 м. Нишанџија има и помоћну телескопску направу Ц-120.

Foto: Printskrin Jutjub

Дигитални 16- бајтни балистички рачунар COPSMO препрачунава све балистичке елементе и управља са ватром и преноси их на оптичку осматрачку нишанску справу. Систем за управљање ватром TURMS даје податке о положају тенка и закривљености цеви.

Метеоролошки сензор је намештен на задњем делу врха куполе под поклопцем нише. Метеосензор се налази на задњем делу крова куполе.

Пред возачем су уграђена три перископа за осматрање, од кога средњег мењају за осматрање ноћи. Пунилац има два перископа за осматрање напред и лево.

Погон тенка

Тенк C-1 Ariete пкреће италијански четверотактни 12 цилиндрични трубодизел водом хлађени мотор IVECO/FIAT MTC 12V јачине 895kW/t, који омогућава берзину до 65 км на час. убрзање од 0 до 32 км на час постиже у шест секунди. Мотро је опремљен са два трубопуњача са охлађеним ваздухом.

Са мотором је спојена хидродинамичка трансмисија IVECO/ZFLSG 3000.

Мењач и механизам за управљање су здружена конструкцијски у кинематичку целину. У главном погону је хидродинамични преносник са механичком склопком и хидростатички преносник у помоћном погону.

Трансмисија тенка је модуларна, мењач механички и планетарни са вишеламенлним спојницама и кочницама. Мењање степена преноса је аутоматска 4+2.

Foto: Printskrin Jutjub

Ходни део са обе стране има по сесам потпорних точкова и по четири точка носача гусеница са лењивцима напред, а погнским точковима позади.

Точкови са дуплим диксовима , а по ободу су наливени гумом. Систем ослањања је са независно торзионим вратилима и хидрауличним амортизерима. чланици гусеница су гумено-металног типа, а гусенице су ширине 618 мм. Преко ходног дела постављени су бочни штитници од композитног материјала ојачаног полимером.

Оклоп

Оклопно тело италијанског тенка C-1 Arietе израђено је од варених челичних плоча са додатним ојачаним оклопом спреда. Оклоп је израђен од композитног челика и оклопа на бази керамике. Купола је позади ппродужена , намештена на средини оклопног тела и израђена од вишеслојних панцирних плоча. Чеона страна тенка је изразито нагнута, а бочне стране постављене су вертикално.

Такође на тенку C-1 Arietе предвиђено је постављање замењивих модула оклопа

У стандардну опрему тенка спадају и уређаји за колективну НХБ заштиту и противпожарну заштиту и радио уређај.

Италијанска армија у свом наоружању има 200 тенкова C-1 Arietе.

ТАКТИЧКО -ТЕХНИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ТЕНКА C-1 ARIETE

Назив и ознака тенка: C-1 Ariete;

Маса: 54 тоне;

Посада: 4 члана

Димензије тенка: дужина 7,59 м са топом напред, ширина 3,42 м, висина 2,45 м

Мотор: Дизел IVECO/FIAT MTC 12V јачине 895kW/t;

Брзина: 65 км/х

Аутономија кретања 550 км;

Наоружање: топ калибра 120 мм OTO-Melara ;

митраљези: 2х по 7,62 мм са 2.500 метака

Бацачи димних кутија 2х4

Оклоп: варене полоче, композитни, вишеслојни и керамика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *