7. МЕХАНИЗОВАНА БРИГАДА: ЈЕДИНА ЈЕДНИЦА ЧЕШКЕ ВОЈСКЕ НАОРУЖАНА ТЕНКОВИМА

7.механизована бригада Чешке војске звана “Дукелска”, је једнина једница у саставу чешке војске која има тенкове после уласка у НАТО пакт и реформе чешке војске.
Ова мехнизована бригада састоји се од једног тенковског батаљона и три механизована са борбеним возилима пешадије.

Чешка је одлучила да ову механизовану бригаду задржи и у току је модернизација тенкова у саставу те јединице.

  1. тенковски батаљон који чине три тенковске чете. Свака чета има 9 класичних и један командни тенк. Главни текови 73. тенковског батаљона су тенкови Т-72М4ЦЗ, које је модернизовала чешка компанија ВОП. Тенк је добио јачи мотор, нову трансмисију, систем за управљање ватром ТУРМС-Т, нову додатну заштиту ЕРА, систем за гашање пожара, радио уређаје, ласерски систем за упозорење, нова оптика за конадира и нишанџију која има термовизију. Купола и тело тенка су прерађени и замењено 90 посто делова у односу на класични Т-72 које је некадашња Чехословачка поред Пољске производила. План модернизације, када је кренуо пројекат 1994 предвиђао је модернизацију 353 тенка, али су буџетски резови утицали да се заврши само 30 тенкова од којих су три командна тенка. У периоду од 2003-2006 израђена су била и три инжењеријска возила ВТ-72М4ЦЗ који имају дозер и 3 комплета за деминирање.
  2. тенковски батаљон има и једну чету активне резерве која има 10 тенкова у верзији Т-72М1. Оно што забрињава чешки овјни врх је што је за 20 тенкова нужна и потребан нови генерални ремонт и модернизација. Међутим, уместо модернизације и ремонта, Чешка ће ту рупу попунити набавком борбених тенкова Леопард 2 А 4. Тренутно Чешка војска поедује 1 тенк, а до краја лета биће их укупно 15. Иначе Чешка планира да набави до 58 тенкова Леопард 2 и то ако буде могућности у верзији А7+. Иначе Леопарде је Чешка добила као надокнаду за испоруку старијих верзија тенкова Т-72М1 Украјини. Управо ова једница добиће тенкове Леопард 2, која би у целости требала да буде опремљена са Леопардима, а до тад мешани састав Т-72М4ЦЗ и Леопард 2 А4 и то до 70 тенкова заједно са резевном тенковском четом, што ће значити да ће бити укупно две.
  3. механизована бригада у свом саставу има један 74. механизовани батељон који чине 3 механизоване чете 71. , 72. , 74, који су опремљени са боребним возилима пешадије БМП-2 и то чешка верзија. Ови БВП нису модернизовани, а од 2017. године траје њихова замена. Тендери су неколико пута поништавани, а на последњем избаран је ЦВ-90. План предвиђа набавку 210 БВП ЦВ-90, који ће имати топ калибра 30 мм, систем активне заштите и противоклопне ракете Спике АТГМ. Од неборбених возила 7. механизована бригада поседује тренце Ланд Ровер Дефендер, ТИТУС 6×6 ЦЗ који су претворени у командна и возила за везу., цистерне ТАРА 810 и 815, ЦАП-6М1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *