МАЂАРСКИ ВОЈНЦИ У АБХО ЦЕНТРУ У КРУШЕВЦУ ИЗВОДЕ ОБУКУ

Фото: Министарство одбране

У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије у Крушевцу реализована  је специјалистичка обука припадника Мађарске војске са реалним токсичним хемикалијама.

Током петодневне обуке, која се одвијала уз стручну подршку сертификованих инструктора из Центра АБХО, полазници су унапредили своја знања о токсичним хемикалијама и практично се оспособили за рад са овим супстанцама.

Обука је реализована на полигону „Равњак“, где су се припадници Мађарске војске оспособљавали за рад у саставу патрола атомско-биолошко-хемијске службе, извиђање контаминираног земљишта и објеката, примену процедура у детекцији токсичних супстанци, деконтаминацију наоружања и опреме, те пружање прве помоћи у случају контакта са отровним хемикалијама.

Ова обука представља само једну од бројних активности билатералне војне сарадње Србије и Мађарске, а први пут је у нашем центру реализована 2016. године. Значај оваквих активности припадника оружаних снага огледа се у размени искустава, јачању међусобног поверења и развоју укупних односа двеју земаља.