КИНЕСКИ РАТНИ БРОДОВИ У ПОСЕТИ НИГЕРИЈИ

eng.chinamil.com.cn/Photo by Wen Zidong

Три кинеска ратна брода налазе се у Нигерији у оквиру све веће поморске сарадње између две земље, саопштили су званичници у понедељак 3. јула.

Посета долази након што су званичници САД прошле године, изразили забринутост због кинеских планова за војну базу на обали Атлантика на западну Африке.

Кина је велики инвеститор у инфраструктурне пројекте у Нигерији, укључујући недавно отворену луку Леки у близини економске престонице Лагоса.

Кинеска група за пратњу 162, са три ратна брода стигла је у Нигерију, након што је пратила кинески трговачки брод из Аденског залива, саопштила је нигеријска морнарица.

„Они су у луци по завршетку задатка пре него што крену кући. Посета има за циљ да унапреди дипломатију“, рекао је портпарол нигеријске морнарице комодор Ајо Вон.
„Они се надају да ће посета ојачати везе између два брода“.

Један од три брода, разарач Нанинг, усидрен је у Лагосу и треба да крене кући у среду 5. јула, саопштила је кинеска амбасада у Нигерији.

Прошле године, генерал Стефен Ј. Товнсенд (General Stephen J. Townsend), командант Команде за Африку ОС САД, рекао је Конгресу да је америчка војска забринута због тога што Кина отвара поморску базу на афричкој обали.
„Као први приоритет, морамо да спречимо или одвратимо кинески долазак на атлантску обалу Африке“, рекао је он, према саопштењу америчког Министарства одбране.

САД су један од главних добављача оружја за Нигерију, укључујући недавно и авионе које користи у свом дугом сукобу са џихадистима на североистоку земље.