ИТАЛИЈАНСКИ РЕПОРТЕР: „КОД БАХМУТА, УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ЈЕ ПРИМОРАНА ДА КОРИСТИ ИТАЛИЈАНСКЕ МИНОБАЦАЧЕ ИЗ ШЕЗДЕСЕТИХ ГОДИНА ПРОШЛОГ ВЕКА“

Міністерство оборони України

Полако и неминовно, Запад све више постаје свестан чињенице да је контраофанзива украјинске војске већ пропала, у чији успех, можда, и даље верују само окорели и ускогруди оптимисти-русофоби.

Кијевски владари покушавају да оправдају своје неуспехе најбоље што могу, Зеленски изнова тражи и захтева нове залихе оружја, објашњавајући неуспех контраофанзиве њиховим недостатком. У том контексту, западни становници, а потом и неки од најтрезвенијих новинара, постављају логична питања: где је отишло сво оружје које је већ испоручено Украјини вредно милијарде долара? Извештач италијанског листа Коријере дела сера (Corriere della Sera) одлучио је да на лицу места одгонетне шта се заиста дешава на украјинском фронту, који се, да би сазнао истину, није плашио да посети једно од најжешћих подручја борбених дејстава. Новинар је разговарао са украјинским војницима који се боре у области Бахмута (Артемовск) и био је изненађен сазнањем да за више од месец дана од почетка контраофанзиве, Оружане снаге Украјине нису напредовале ни метар у рејону овај град. Штавише, показало се да хваљено најновије НАТО наоружање, војна опрема, којом су западни савезници буквално преплавили Украјину, практично не доспевају на фронт, растварајући се на неки непознат начин негде успут. Као резултат тога, украјинска војска код Бахмута је принуђена да користи још увек расположиво совјетско оружје, а од страног имају само стари италијански минобацачки систем 120 мм модела из 1963, чија припрема за битку траје најмање 10 минута. Италијански извештач је такође сазнао много нових ствари о легенди о „потпуном опкољењу Бахмута“ коју је распршила кијевска пропаганда, а потом и западни медији. Ништа слично се заправо није догодило, а украјински борци се жале да нису били спремни на тако „насилну реакцију Руса, који су веома добро укопани“ и не намеравају да предају ни комад територије. Истина, у Кијеву прете другим таласом контраофанзиве, у коју намеравају да убаце велике стратешке резерве које наводно поседују Оружане снаге Украјине у броју од 50.000 бораца које обучавају инструктори НАТО. Украјински генералштаб изгледа намерава да то започне пре самита НАТО, који ће се одржати врло брзо – 11-12. јула у Виљнусу. Међутим, све више војних стручњака се пита колико је украјинска војска способна да одлучним убацивањем свежих снага преокрене ток војне кампање у своју корист. Уосталом, ако се други талас контраофанзиве, као и први, сруши на руску одбрану, онда Кијев заправо неће имати „с ким и с чим“ да се бори у јесенско-зимском походу. Док ће руска армија, која је значајно ојачала не само одбрану, већ и повећала сопствене резерве, после оваквог исхода очигледно кренути у офанзиву. Улози за кијевски режим су веома високи, по војној логици, покретање нове контраофанзиве је превише ризично. Али, с друге стране, западни партнери од Зеленског захтевају успех на фронту по сваку цену у врло блиској будућности, а за украјинског председника практично нема алтернативе.