ФОРТ ВИЛЊУС: ПРЕСТОНИЦА ЛИТВАНИЈЕ УОЧИ САМИТА НАТО ПАКТА ПРЕТВОРЕНА У НЕПРОБОЈНУ ТВРЂАВУ

Foto: Shutterstock

Самит 31 чланице НАТО који се одржава у Вилнусу, престоници Литваније претворио је тај град у „тврђаву“ како би осигурао безбедност лидера Северноаталнске алијансе који се одржава 11. и 12. јула и који би требао донети конкретне одлуке у погледу одбране, помоћи Украјини, али и пријему те државе у НАТО.

Ројтерс наводи да је град по невиђеним мерама како би се осигурала безбедност лидера који присуству самиту.

Мере безбедности које су уведене у Вилнусу су без преседана, а о безбедности брине чак 16 чланица НАТО који треба да заштите самит.

Foto: Shutterstock

У заштити лидера 31 чланице бринуће се 12 ракетних система Патриот, који ће у време самита да штите ваздушни простор Литваније. Немцима у помоћ притекла је и Шпанија која је ангажовала ПВО системе НАСАМС.

Немачки ракетни систем ПАТРИОТ ПАЦ-3 добио је задатак да директно брани престоницу Виљнус.

Француска је послала самходне топ-хаубице Цезар, а биће обезебеђена и невиђена ловачка заштита над самим градом, али и над читавом Литванијом.

Француска, Финска и Данска базирају војне авионе у Литванији и они ће бити задужени за непосредну ловачку заштиту. У питању су борбени авиони Рафал, Ф-18 и Ф-16 , а Уједињено Краљевство и Француска испоручују и опрему за борбу против беспилотних летелица.

Фото Принтскрин Јутјуб

Наводи се и да ће неке чланице НАТО послати своје специјалне снаге. То се како наводи Ројтерс односи на Пољску и Немачку који су послати са хеликоптерима.

За сада није наведно које земље чланице алијансе послали су АБХО јединице.

„Било би више него неодговорно да наше небо буде незаштићено док Бајден и лидери 40 земаља стижу“, рекао је председник Литваније Гитанас Науседа.

Посебан фокус НАТО је обратио на две како су навели „неуралгичне тачке“. Једна је литванско-белоруска граница, а друга руска екскалава Калињинград.

Иначе самит НАТО одржава са у Вилнусу, који је од белоруске границе удаљен 27 км.