ТЕНК Т-34-85 ПРОСЛАВИО 80. РОЂЕНДАН: СНЕЖНА ТРКА ПРАДЕДЕ И ПРАУНУКА НА УРАЛУ! ВИДЕО

Тог 23. јануара 1944. године пре 80 година совјетски тенк Т-34-85 верзија тенка са новим топом калибра 85 мм усвојена је у наоружање Црвене армије. У част тога јубилеја у Нижњем Тагилу одржана је трка прослављеног ветерана који се и даље употребљава у неким локалним конфликтима (Јемен).

Тенк Т-34-85 из музеја Уралвагонзавод и данас доказује да и даље у употреби овај тенк је користан, брз и окретан као и његови наследници и можемо с правом рећи праунуци по својој поузданости, лакоћи рада и великим могућностима модернизације тенка.

Искуства из чувене Курске битке утицале су на развој нове модификације тенка Т34-85 на Уралу у конструкторском бироу 183 под вођством Александра Морозова који су се из Харкова за време операције Барбароса ( инвазија на Совјетски Савез) пресељена била на Урал. У развоју овог тенка учествовала је фабрика орки Красноје Сормово број 92.

Упркос повећању тежине тенка за 6 тона у поређењу са моделима раних 1940-их, Т-34-85 је у потпуности задржао своју мобилност, домет и маневарску способност.

После завршетка Другог светстког рата или како га Руси заову Великог отаџбинског рата тенкови Т-34-85 у свом оригиналном, модернизованом или преправљеном облику учествовали су у свим великим сукобима друге половине 20. века. У неким земљама су још увек у употреби.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *