ПУСТИЊСКИ РАТНИЦИ, ВАЗДУХОПЛОВНЕ СНАГЕ НИГЕРА

Нигер , или званично Република Нигер подсахарска је земља у западној Африци, која је име добила по реци Нигер. Граничи се са Нигеријом и Бенином на југу, Буркином Фасо и Малијем на западу, Алжиром и Либијом на северу и Чадом на истоку. Главни град Нигера је Ниамеј на југозападу Нигера. Држава има површину од 1.267.000 километара квадратних, и популацију од око 25,4 милиона становника која живи углавном у насељима на далеком југу и западу земље. Преко 80% његове копнене површине лежи у Сахарској пустињи.

gugl mapa

Претходница нигерског ваздухопловства, Национална ескадрила Нигера (Escadrille Nationale du Niger) први пут је формирана 1961. године. Током 1989. године преименовано је у Национални ваздухопловни винг (Groupement Aérien National).

Пре 2003. године, оружане снаге Нигера (Forces armées nigériennes, FAN) биле су организоване у један вид војске с једним начелником штаба који је командовао и копненим снагама и вингом.

После реорганизације 2003. године, оружане снаге Нигера биле су организоване у два вида војске: КоВ Нигера (armée de terre) и РВ (Armée de l’air). Сваки вид има свог начелник штаба, који је одговоран начелнику Заједничког штаба Оружаних снага Нигера.

Као део ове нове структуре, Национални ваздухопловни винг је 17. децембра 2003. године преименован у РВ Нигера (Force Aérienne du Niger).

Ратним ваздухопловством Нигера командује начелник штаба ваздухопловних снага, који је одговоран начелнику Заједничког штаба (Генералштаб) и министру одбране.

принтскрин твитер

Организацијски, РВ Нигера састоји се од канцеларије начелника штаба, оперативних ескадрила (escadrons), техничких јединица и пешадијске чете (compagnie de fusilliers).

принтскрин твитер

Тренутно у Нигеру не постоје објекти за специјализовану обуку ваздухопловних снага. Основна обука регрута ваздухопловства се изводи у бази Тондибија заједно с регрутима других родова и служби. Официри ваздухопловства, пилоти и механичари додатно се обучавају у Француској, Сједињеним Државама и другим северноафричким земљама попут Марока у Краљевској школи ваздушних снага у Маракешу и Алжиру.

принтскрин твитер, Armée de l ‘Air du Niger (FAN, Niger Air Force)

Поред тога, спроводе се локалне активности обуке са страним партнерима (Сједињене Америчке Државе, Француска итд.) ради усавршавања вештина. Током 2014. години, логистичка јединица је обучена и опремљена од стране Сједињених Држава камионима за гориво и воду, амбулантним возилима и ненаоружаним возилима 4х4.

Ваздухопловство Сједињених Држава у Нигеру, има распоређене своје снаге у ваздушној бази 101 недалеко од Ниамеја и ваздушној бази 201 у Агадезу.

Инвентар ваздухопловних снага Нигера је скроман, иако се повећао с новим набавкама почевши од 2008. године и даљом помоћи Француске и Сједињених Држава. Ово проширење капацитета изнуђено је потребом за бољим пограничним патролирањем после кризе у Либији и Малију.

Из САД су набављена три транспортна авиона Ц-130Х Херкул. Трећи Херкул је стигао децембру 2022. године, док је један Ц-130Х отписан током 1997. године. Ваздухопловство Нигера, тренутно има два авиона Ц-130Х Херкул.

принтскрин твитер, Armée de l ‘Air du Niger (FAN, Niger Air Force)

Још један радни коњ ваздухопловних снага Нигера је авион Цесна 208 Гранд караван (Cessna 208 Grand Caravans). До 2022. године, испоручено је седам авиона, од чега су два авиона намењена за извиђање. За транспорт се користи и један Дорнијер До-228. Наведени авиони су ушли у састав транспортне ескадриле.

принтскрин твитер, Armée de l ‘Air du Niger (FAN, Niger Air Force)

За задатке надзора над пустињом Сахаре, ваздухопловство Нигера користи два авиона ДА42МПП Твин Стар (DA42MPP Twin Star). Поред ова два авиона, Нигер користи и један авион Кинг Ер 350 (King Air 350). Авиони су уврштени у састав обавештајно-осматрачко-извиђачке ескадриле.

За обуку, РВ Нигера користи авионе Тетрас 912ЦСМ (Tetras 912CSM). Укупно је из француске набављено осам ових авиона. У удесима су изгубљена два авиона, три су ускладиштена, док су три у употреби. Из Турске су набављена два авиона за обуку Хуркус (TAI Hürkuş). Авиони за обуку, распоређени су у ескадрилу лаке авијације.

принтскрин твитер

Борбену компоненту РВ Нигера формирала су два авиона СУ-25, који су набављени из Украјине. Авиони су распоређени у јуришну ескадрилу. Авиони су употребљени у борбама против снага Боко Харам. Прва дејства авиона против терориста, изведена су 23. фебруара 2015. године. Нигерски СУ-25 напали су базу Боко Харам, и 5. новембра 2015. године, у јужном пограничном региону Дифа у знак одмазде за заседу на војни конвој, у којем је убијен припадник Војске Нигера.

Хеликоптерску ескадрили попунили су хеликоптерима набављеним из Италије, Француске и Русије. Од борбених хеликоптера наручена су четири хеликоптера Ми-35П. До сад су испоручена два хеликоптера.

принтскрин твитер, Armée de l ‘Air du Niger (FAN, Niger Air Force)

За задатке осматрања и патроле, Ваздухопловство Нигера набавило је четири хеликоптера СА324М Газела (SA324M Gazelle). Тренутно се користе три Газеле.

принтскрин твитер, Armée de l ‘Air du Niger (FAN, Niger Air Force)

Од транспортних хеликоптера набављена су три хеликоптера Ми-17, док су из Италије стигла два хеликоптера АБ-412ХП (AB412HP).

Armée de l ‘Air du Niger (FAN, Niger Air Force)

После три године проведене на обуци, посаде две Газеле извеле су свој први борбени лет 17. октобра 2016. године, прогонећи одметнике који су били одговорни за неуспели напад на затвор Кутукале, 50 км северозападно од Ниамеја.

Ваздухопловне снаге Нигера, често су ангажоване у борбама против терористичких снага Боко Харам.

Даљи развој Ваздухопловних снага Нигера, зависиће од односа снага на међународној сцени и односу међу великим актерима. Једном речју, све зависи од судбине Нигера, после извршеног државног удара и да ли ће доћи до војне интервенције споља?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *