ПРЕ 78 ГОДИНА ЗАВРШЕН ЈЕ ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ: Вермахт је капитулирао шест дана касније

На данашњи дан 15.маја 1945. пре 78 година завршене су све војне операције на простору Југославије. У договору са Владом СССР-а Јосип Броз Тито издао наређење да јединице Југословенске армије заузму и део територије Аустрије (Корушка).

Са овим чином завршен је Други светски рат у Југославији и то шест дана касније пошто је нацистичка Немачка капитулирала.

Коначном ослобођењу претходио је план о координацији између Југословенске армије и савезничких армија совјетске у Мађарској и британске у Италији, односно састанку Јосипа Броза Тита и савезничких команданата маршала Фјодора Ивановича Толбухина и фелдмаршала Харолда Александера који је одржан 24. априла 1945. у Београду.

Замисао основне операције за коначно ослобођење Југославије представио је Јосип Броз Тито, где би једнице Југословенске армије својим десним крилом пратили ток реке Драве и преко Хрватске и Словеније продрети до Корушке, а од Лике уз јадранску обалу преко Истре продрети према Трсту и Италији једна групација, а друга би наставила према северу ка Сочи са чиме би се затворио комплетни простор и под обруч ставила остаци армије групе Е и снаге усташког режима, али и четничке једнице, као и Љотићевци и Недићевци. Централна армија продирала би правцем Карловац- Загреб-Ново Место-Љубљана. Капитулацијом окупаторске и квислиншке групе јачине од око 30.000 војника у рејону Црна – Межица коначно је завршен Други светски рат у Југославији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *