Пре 12 година ухапшен је генерал Ратко Младић командат Главног штаба Војске Републике Српске током рата у БиХ

На данашњи дан 26. маја 2011. године у акцији МУП-а Србије и Безбедносно информативне агенције БИА у селу Лазарево код Зрењанина ухапшен је генерал у пензији Ратко Младић за којим је била расписана потерница Хашког трибунала.

Генерал Младић ухапшен је после скоро 15 година скривања. За протеклих петнаест година, било је више покушаја хапшења, али сви су завршени безуспешно. Виђан је наводно на Романији, у Хан Пијеску, Београду …

Младић је рођен 12. марта 1943. године у селу Божиновићи, у општини Калиновик, у Краљевини Југославији (данас Република Српска, Босна и Херцеговина).

Foto: Shutterstock

Младић се 1991. налазио на дужности помоћника команданта 52. (приштинског) корпуса на Косову и Метохији.

Убрзо након његовог именовања, дошло је до озбиљног погоршања ситуације у Хрватској и борбених дејстава, која су се водила између хрватских паравојних снага и дела ЈНА, па је крајем јуна премештен у Книн као командант 9. корпуса ЈНА.

На дужност начелника Главног штаба Војске Републике Српске постављен је у мају 1992, а на тој дужности је остао до децембра 1996. године.

За време ратних сукоба у Хрватској и Босни и Херцеговини, командовао је низом кључних војних операција.

Хашки трибунал је подигао оптужницу против Младића 1995. године.

Његово хапшење и изручење било је један од услова отпочињања преговора за приступање Србије Европској унији; а за информације које би могле допринети његовом хапшењу, понуђена је награда од 1 до 10 милиона евра.

Младић је ухапшен у Србији 26. маја 2011, а Хашком трибуналу је изручен 31. маја исте године.

Суђење је почело 16. маја 2012. године, а првостепеном пресудом од 22. новембра 2017. осуђен је на доживотан затвор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *