ИНДИЈА РАСПОРЕДИЛА ТЕНКОВЕ Т-72 И Т-90 У ПРОВИНЦИЈИ ЛАДАКА

Ministry of Defence, Government of India

У позадини територијалног спора између Индије и Кине око Ладаке, Њу Делхи је распоредио велику војну групу у провинцији, чија су ударна песница тенкови Т-72 и Т-90.

Из Тибета који контролише Кина, река Инд протиче кроз целу Ладаку, пре него што речно корито уђе у Пакистан. Током вежби одржаних пре неки дан, индијске јединице су увежбавале прелазак реке у овом региону.

„Велике отворене долине источне Ладаке, погодне су за тенковске битке. После агресивних акција Кине, индијска војска је овде пребацила велики број тенкова и оклопних возила. Овде, на надморској висини од око пет хиљада метара, одржане су вежбе форсирања Инда с оклопним формацијама, укључујући Т-72, ​​Т-90 и БМП“, наводи часопис Економик Тајмс (The Economic Times).

Како претпоставља индијска команда, у случају заоштравања ситуације, кинеске јединице ће покушати да заузму индијске територије, крећући се долинама река Ладаке. Трупе кинеске армије, задржаваће тенкови Т-72 и Т-90, који су распоређени у региону помоћу транспортних авиона Ил-76 и Ц-17 „из пустиња и равница земље“.

„Војска (читај индијска) ојачала је оклопне јединице на том подручју, до те мере, да могу да се носе са сваким противником“, наводи се у часопису.