МИСТЕРИЈА ОБАРАЊА ИЗНАД КИЈЕВА: Да ли је Патриот оборио Кинжал или је Кинжал уништио Патриот?!

Сага око уништења или оштећења ПВО система Патриот траје и даље није сасвим јасно шта се десило са батеријама. Украјинци тврде да је систем оштећен, а САД да је систем већ оправљен и враћен у функцију.

С друге стране конфузију ствара и то што су се на интернету појавили делови Патриота за продају, што је руска страна искористила за аргумент и доказ да је овај ракетни систем уништен у нападу са три хиперзвучне ракете типа Кинжал које су у размаку од 10, 20 и 30 секунди удариле у мету пошто је ракетни двизион потрошио све ракете на летеће мете (крстареће ракете Х-555 без бојеве главе).

Како је све почело

Ноћ 15 на 16, мај, Кијев уследио је још један масовни ракетни напад, било је осим крстарећих ракета и тактичких балистичких ракета типа Искандер, али и хиперзвучних ракета типа Кинжал.

Украјинска ПВО била је распоређена на неколико локација близина аеродрома Жуљани која је наводно према Русима уништена Кинжалима, а друга у близини Кијевског зоолошког врта.

Украјинци су саопштили да је ту ноћ чак 6 Кинжала оборио ракетни систем Патриот.

Уследила је медијска прича и хваљење обучених посада, а по друштвеним мрежама уследиле су бесконачне дискусије где су они који подржавају Кијев тврдили да је то истина и да је Кинжал обичан мит који су створили руски медији, док су проруски настројени тврдили да то није тачно и да је немогуће Кинжал уништити.

Медијска машина је учинила своје па су и сви светски релевантни медији, али и сам Пентагон потврдио да су Kинжали уништени.

Иначе Украјина располаже са два система Патриот један је добијен од Сједињених Држава, а други од стране Немачке и Холандије.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Фронт

Кижал узвраћа ударац

После краћег затишија уследио је нови ракетни напад по истој шеми прво је кренула салва крстарећих ракета са стратешких бомбардера и о томе постоји сведочење да је то заправо била једна синхронизована акција руске авијације. Најпре су са територије Русије полетели носачи крстарећих ракета МиГ-31К. Једни извори тврде да их је било три, док украјинци спомињу чак укупно шест авиона и шест крстарећих ракета.

Мигови 31К су патролирали на удаљености 300-400 км од украјинске границе и целокупна операција напада на батерију ПВО система Патриот у околини Кијева је трајала седам минута.

Напад је изведен у два таласа.

У првом таласу најпре су употребљене крстареће ракете Х-55 и Х-101 као лажне мете, на које је лансирана бројно 32 ракете из ракетне батерије. За 2 минута све ракете ПВО система МИМ-104Ф модификована ракета за ПВО систем Патриот ПАЦ -3 (Cost Reduction Initiative) које су конструисане да се супроставе балистичким ракетама, што указује да је Кијев добио најсавременије ПВО ракете.

У другом таласу када су истрошне све ракете уследио је напад Х-47 Кинжала. Три минута од прве фазе кренуо је други напад овај пути Кижалима, када је на зону напада ударио прва ракета, 10 секунди касније други, а 20 секунди касније и трећи пројектил.

Украјинска ПВО осим Патриота користила је и немачки ПВО систем ИРИС-Т као и самоходна аертљеријска оруђа Гепард која је била ПВО заштита ракетне батерије Патриот од удара. Oно што се постаља питање јесте да ли је то било довољно.

Foto: Shutterstock

Иначе ракетни систем Патриот браниле су две батерије немачког ПВО система ИРИС-Т које су биле раштркане 5-7 километара од места где је хиперзвучна ракета Кинжал ударила.

Оно што је за сада додуше незванично познато јесте да су два лансера ракетне батерије Патриот уништена, као и два радара су уништена. У овом нападу страдало је и 5 војника. То су за сад неформалне информације за којима не постоје још званичне потврде.

У овом нападу је оштећен или уништен и један артиљеријски систем Гепард.

На руској страни је уследило радовање, а на украјинској затишије шок. На друштвеним мрежама уследила је поновна расправа о томе да ли је Патриот уништен или не. Пар сати касније оглашавају се тројица неименованих функционера за СNN.

“Штета на систему противваздушне одбране Патриот након руског ракетног напада у близини Кијева у уторак ујутро је минимална”, рекли су за СNN три америчка званичника, док је један званичник то описао као „мању“ штету.

СNN наводи да је Пентагон послало инспекторе да испитају систем након што су им украјинске снаге рекле да је систем оштећен, рекао је један неименовани одбрамбени званичник.

„Није јасно који је део Патриот-а оштећен или да ли је оштећен стварним ракетним ударом или падајућим остацима”, наводи тај званичник.

Упркос тврдњи да Патриот није у потпуности „уништен“ у нападу, СNN извештај је индиректни потврдио наратив руског министарства одбране, које је у свом посту на Телеграму уторак навело: „високо прецизни удар хиперсоничног ракетног система Кинжал у Кијев је погодио противваздушни ракетни систем америчке производње „Патриот“. Украјина је јавно демантовала тврдњу Москве.

Foto: Shutterstock

Патриот без адекватне заштите

Пентагон је у среду саопштио да Русија тренутно покушава да преплави украјински противваздушни систем великим баражним ударима на различита места, укључујући ракете и беспилотне летелице.

Сајт The National Interest описује патриот као рањив и наводи да је овај противваздухопловни и ракетни систем пре свега направљен тако да не може самостално да ради него уз садејство са другим ПВО системима, да погађа циљеве на мањим и већим висинама. То наравно изискује и један проблем да се пред патриотом ствара велики број претњи које га директно угрожавају.

The National Interestнаводи да је најевћа претња овом ПВО систему сам радар, чији рад одаје ватрени положај што га чини отовреном метом за напад.

Било како било да ли је Патриот уништио Кинжал или је Кинжал уништио Патриот указује да је у питању хамлетовска дилема на коју нико нема тачан одоговр шта се заправо догодило и да ли је овај ракетни систем заиста уништен. Свака страна тврди супротно а вакум је испуњен гомилиом информација, које не одају шта се заправо заиста догодило. Евидентно је једино да Американци и Сами Украјинци не желе да признају право стање ствари, јер би се показало да овај систем и даље има неке мањкавости.

Кад се наведе податак да једна ракета за Патриот ПАЦ-3 МСЕ кошта 5 милиона долара по ракети, а испаљено их је 30 или 32 испада по рачуници да је 150 милиона долара отишло у ваздух у року од 2 минута, а систем остао рањив до попуне. Онда је уследио удар и уништење, па с обзиром на то да се призна уништење Патриота то би било велики удар за САД и произвођаче да се не купи овај систем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *