ПВО ОДБРАНА КИПРА У СЛУЧАЈУ НАПАДА ХЕЗБОЛАХА НА ТО ОСТРВО: Од “Sky Sabre” до Бука и Тора па све до Заставе М-55!

Хезболах већ дуже време прати дешавања на Кипру који је ваздушном линијом удаљен од обале Либана више од 270 километара

Лидер Шиитског покрета Хезболах Шеик Хасан Насралах у среду увече подигао је жестоку прашину својим говором у коме је запретио да ће ракетама дугог домета напасти ни мање ни више него Кипар, највеће острво на истоку Медитерана.

Разлог Насралахове ватре (вербалне) био је тај што Израел већ дуже време на југозападу грчког дела острва у зони планине Тродос осом запад исток изводи обуку својих пилота борбене авијације Ф-16И Суфа и Ф-15И Ра ам!

Хезболах већ дуже време прати дешавања на Кипру који је ваздушном линијом удаљен од обале Либана више од 270 километара .

Све ово, али и новија дешавања да неки амбасадори напуштају Бејрут, а Канађани припремају евакуацију својих држављана и чланова њихових породица, док израелска војска нагомилава војску на граници да је почетак Трећег либанског рата питање момента.

Тренутно ситуација се може описати чувеном реченицим: “Све је спремно за велики рат, али он и даље не почиње. Само се тражи повод”.

Кипар је одговорио на Насралахове претње да с тим нема никакве везе да је посредник између Запада и арапског света, да је то место одакле се хуманитарна помоћ допрема бродвима до понтона близу обала Газе.

Исто тако у амбасади Кипра у Бејруту престали су издавати визе грађанима Либана за ову земљу која је одскочна даска према Европској унији.

Већ сада се поставља питање како би Кипар могао реаговати на напад Хезболаха.

За одбрану грчког дела задужена је Национална гарда Кипра са којом се посетиоци могу сусрести већ на самом аеродрому када слете на аеродроме Ларнака или Пафос.

Национална гарда Кипра је војна формација која је задужена за одбрану Кипра и има позамашан војни арсенал. Копненом војском се нећемо бавити, већ искључиво у овом случају противваздухопловном одбраном с обзиром на околности претњи тој држави позамашним арсеналом тактичких балистичких ракета домета до 300 км.

Британци на Кипру

Ова острвска држава која је чланица ЕУ иако припада географски југозападној Азији је стратешки важно острво. Представља тренутно очи и уши источног Медитерана посебно од када је букнуо грађански рат у Сирији. Велика Британија контролише 2,74 посто Кипра. На самом острву постоји неколико британских војних база од којих је највећа Акротирос која је аеродром и локација са које полећу борбени авиони Јурофајтер Тајфун 2000 који патролирају на небу изнад Сирије, Ирака као и напад на циљеве јеменских Хута.

Исто тако на аеродром повремено слећу шпијунске летелице попут У-2С, затим британски извиђачки авиони који осматрају повремено Газу и тренутна дешавања и борбе.

Велика Британија на Кипру има 2.260 војника и то два пешадијска батаљона, једна хеликоптерска ескадрила са 3 хеликоптера SA330 Puma HC2. У оквиру операције “Inherent Resolve” налази се 500 војника и један ловачко бомбардерски пук са 10 Typhoon FGR4, 1 A330 MRTT Voyager
KC3; 2 C-130J-30 Hercules.

У оквиру мисије UNFICYP зона раздвајања грчког и турског дела у оквиру мисије Operation Tosca налази се 257 војника сврстаних у две пешадијске чете.

Иначе Велика Британија на палнини Тродос има радарску станицу која припада РАФ-у Мt Olympus. Зона Ларнаке и Фамагусте покривају Британци из базе Беркјара са ракетним системом “Sky Sabre или небеска сабља која покрива и штити ову зону од потенцијалног напада противника у овом случају Хезболаха.

Уз морску обалу Кипра налази се HMS Duncan D-37 разарач класе Type 45 који пружа ПВО заштиту острва од потенцијалне претње из правца истока односно обала Сирије и Либана.

ПВО националне гарде Кипра

Главна снага су ПВО ракете средњег домета ракетна батерија 4 ПВО система руског 9K37M1 Buk M1-2 (RS-SA-11 Gadfly). Иначе Кипар је био власник ПВО система дугог домета С-300 ПМУ-2 који је због притиска Турске и Израела од 1997 уступљен Грчкој.

Осим ПВО система дугог домета је и 18 кратког домета од чега 12 ракетног система Aspide и 6 9K331 Tor-M1 (RS-SA-15 Gauntlet). Кипар је такође купац ПВО система Мистрал 3.

За пресретање дронова камиказа Самад 2 и 3, као и Мирсад 2 ту је цевна ПВО артиљерија и то 60 комада од чега 36 комада југословенске производње M-55 Застава калибра 20 мм, као и 24 британска GDF 003 двоцевна топа Oerlikon GDF 003 kalibra 35 mm.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *