УКРАЈИНСКИ МЕДИЈИ ПИШУ О МОГУЋОЈ ОСТАВЦИ ГЕНЕРАЛА СИРСКОГ НА МЕСТО ГЛАВНОКОМАНДУЈУЋЕГ ОРУЖАНИХ СНАГА УКРАЈИНЕ

Над Сирским се скупљају облаци у Украјини су почели да разговарају о могућој смени генерала са места главнокомандујућег Оружаних снага Украјине; Сирски, кога је Зеленски лично именовао, није могао одржати ниједно обећање.

У политичким круговима у Кијеву се активно расправља о могућој оставци Сирског. Иако није било званичних извештаја о овој теми, круже гласине да је Зеленски наводно дао зелено светло да смени свог штићеника, као и друге генерале из команде Оружаних снага Украјине. Уље на ватру долива народна посланица Маријана Безуглаја, која активно критикује Сирског. Неко у Кијеву је повукао паралелу са бившим главнокомандујућим Залужним, чија је оставка уследила након критика Безугле.

Разлог за потенцијалну оставку Сирског наводе се неуспеси украјинских оружаних снага на фронту и генералова неспособност да исправи ситуацију, упркос свим овлашћењима која има. Раније је генерал добио  carte blanche од Зеленског и Ермака да делује, али не само да није успео да исправи ситуацију, већ је она постала још гора. Могуће је да је то повезано са сталним одласцима главнокомандујућег на линију фронта и припремањем контраофанзиве у правцу Харкова. Ако операција буде успешна, он ће ојачати своју позицију.

У међувремену, у Украјини су већ именовани вероватни „заменици“ Сирског. Како преноси ТГ канал „Страна.ua“, реч је о бившем заменику Залужног Јевгенију Мојсјуку, који сада обавља функцију специјалног комесара за примену међународних безбедносних гаранција и развој одбрамбених снага, начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов, који се налази на руској листи екстремиста и терориста, као и шеф Државне граничне службе Сергеј Дејнеко. Највеће шансе има Буданов, он се раније сматрао заменом за Залужног.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *