ОД ПОСРНУЛОГ ДИВА ДО ПОВРАТКА ИМПЕРИЈЕ ИЛИ КАКО ЈЕ РУСИЈА ИЗНЕНАДИЛА ЗАПАД И ОБНОВИЛА СВОЈУ СНАГУ

Тамни хладни свемир, пространство које обичан човек не може да поимe. У хладној тами орбите пролази сателит, чији су соларни панели са својим ћелијама окренути ка Сунцу. У тој тишини после завршеног једног свог круга око Земље, сателит поново долази до одређене тачке изнад планете и својим моћним телескопима врши фотографисање границе између Украјине и Русије. Дан је четвртак, датум 24. фебруар 2022. година време 05:00 часова. Огроман сателит на којем пише United States of America, по звршетку свог фотографисања, сигурним дата линком у делићу секунде, снимљени материјал шаље у Вашингтон у зграду која је позната као Пентагон. У једној огромној просторији, уређаји који су примили снимке са сателита почињу гласно да раде. Поспаним покретима један од штабних наредника, преузима фотографије и упоређује их. Схвата, да уочава несклад на истим. Позива дежурног официра, заједничким прегледом, долазе до истог закључка. Официр узима фотографије и журно одлази до једне канцеларије. Врата се отварају и он одмах са истих обраћа се пуковнику речју: “Руси су кренули”.

Овако ће изгледати један од уводних сценарија будућег холивудског блокбастера, који се буде бавио догађајима од 24. фебруара 2022. године. Што би се рекло, овако ће то видети филмски уметници. Нормално, то је фикција.

Али како је то стварно видео шеф Пентагона Лојд Остин, то је нека друга прича.

Пентагон је у марту ове године ставио цену за руску инвазију на Украјину.

Ruski tenkovi u Belorusiji© Министерство обороны Российской Федерации

Говорећи у официрском клубу у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, амерички Секретар одбране Лојд Остин прочитао је списак трошкова које је Кремљ израчунао за две године: Више од 315.000 убијених или рањених војника. Потрошено је преко 211 милијарди долара. Око 20 средњих и великих бродова оштећено или потопљено у Црном мору.

„Русија је платила запањујућу цену за империјалне снове (руског председника Владимира) Путина“, рекао је Остин, говорећи пре састанка земаља које се сваког месеца окупљају у знак подршке Украјини.

До априла, међутим, Остинов тон се променио.

На конференцији за новинаре, Остин и генерал Бровн, највиши амерички војни официр, поново су детаљно описали губитке Русије. Али додали су још један тренд: опоравак Русије.

„Русија је повећала своју производњу“, рекао је Остин. „Сва њихова одбрамбена индустрија заиста одговара директно држави, тако да им је лакше да то ураде мало брже”.

Браун је то рекао једноставније: „Русија је агресивно реконструисала своју војну снагу”.

У размаку од месец дана, ова два скупна коментара показују јасну промену у томе како САД гледа на руску војску. Док су амерички званичници дуго описивали трошкове инвазије Москве на њене оружане снаге и њену економију, у последња два месеца почели су да признају да се Русија опоравља брже од САД, очекиван.

Темпо је важан за Украјину и оне који је подржавају — посебно за америчку владу која је овог априла одобрила 48 милијарди долара више, безбедносне помоћи за Украјину. Амерички званичници кажу да очекују да ће тај предлог закона одржати Кијев још годину дана. Али ако је опоравак Москве покретна мета, то би се могло променити.

Заиста, ако Кремљ настави да обнавља своје снаге брже него што се очекивало, то би могло представљати дугорочнији и можда скупљи проблем за НАТО савез. Сједињене Америчке Државе. Владина стратегија националне одбране назива Русију „акутном претњом“, која је друга после „изазова темпа“ звани Кина.

Али капацитет Москве то може променити.

Они раде боље него што смо мислили“, рекао је један високи амерички представник. званичник одбране рекао је за Defense News под условом да остане анониман како би разговарали о осетљивим обавештајним подацима.

Три начина за обнову

Када је Русија започела пуну инвазију на Украјину у фебруару 2022. године, ствари су се брзо распале. Трајне слике из прва два месеца илустровале су руску слабост приказујући труле гуме на оклопним возилима и конвој недалеко од Кијева који је направио саобраћајну гужву.

ruski tenkovi© Министерство обороны Российской Федерации

Ово је изазвало саморефлексију на Западу: ако руска војска није била тако моћна као што су планери одбране мислили пре рата, колико брзо би се могла опоравити?

Чак су и научне методе за мерење противничке војске нетачне, делом зато што оне које је најлакше измерити, као што су војници и опрема, можда нису најважнији фактори као што су корупција и морал. Али процене колико ће времена Русији бити потребно да се реконструише углавном су падале у распон од пет до 10 година, у зависности од тога како су функционисале санкције Запада и сопствених циљева Кремља.

Нема сумње — и мислим да (постоји) једногласност у обавештајној заједници — Русима ће бити потребне године да ојачају своје копнене снаге“, рекла је Аврил Хејнс, САД. директорка националне обавештајне службе,у марту 2023. године.

Њени коментари дошли су усред годишњег одлива званичника који посећују Капитол Хил од зиме до раног пролећа. Отприлике у исто време те године, генерал Кристофер Каволи, највиши амерички војни официр у Европи, имао је друго мишљење.

Укупна порука коју бих вам дао је да су поново нарасли на оно што су били раније“, рекао је Каволи. „Имају неке празнине које је произвео овај рат, али њихов укупни капацитет је и даље веома значајан. И намеравају да га натерају да иде више.”

У извесној мери, званичници су разговарали о различитим елементима руске силе. Када је Хејнс почела разговоре о тој теми прошле године, придружио јој се тадашњи шеф Одбрамбене обавештајне агенције, генерал-лајтнант Скот Беријер, који је рекао да је Русија удаљена пет до 10 година од реконституисања. Тиме је Беријер мислио да ће Русији требати и до деценије да обнови врхунску опрему изгубљену раније у рату.

Каволи је, с друге стране, разговарао о укупној величини руске војске.

Ипак, европски и амерички одбрамбени званичници, заједно са стручњацима за руску војску, рекли су за Defense News да се снаге Кремља реконструишу брже него што се очекивало. Навели су три главна разлога зашто.

Први је отпорност руске одбрамбене индустрије.

Током рата, Русија је скоро утростручила свој буџет за одбрану, према Ричарду Конолију, експерта за економију земље у истраживачком центру Royal United Services Institute са седиштем у Лондону. Русија би требало да потроши између 130 и 140 милијарди долара на одбрану 2024. године, што је око 6% бруто домаћег производа и трећина укупног владиног буџета, процијенио је Коноли.

Али пошто су трошкови и плате нижи у Русији него у земљама са високим приходима, попут многих у НАТО, одбрамбени фонд Кремља купује много више него што би купио у Сједињеним Државама. Када се та конверзија узме у обзир, руски буџет за одбрану за 2024. године пада између 360 и 390 милијарди долара, проценио је Коноли.

Сам тренд потрошње је повећао плате. Рад у одбрамбеној индустрији некада је био средња каријера у Русији; сада је уносан и привлачи више радника. На основу званичних руских података, за које је Коноли приметио да су можда пренадувани, број људи који раде у одбрамбеној индустрији порастао је за 20% током рата, са 2,5 милиона на око 3 милиона сада.

Средства су такође отишла за набавку војне опреме. Коноли процењује да се овај део буџета за одбрану вероватно удвостручио током рата, помажући Русији да замени изгубљену опрему.

Коноли је рекао да сумња да је стање руске економске воље утицало на то како ће се рат завршити. Москва има кадар у политици који води своју земљу кроз санкције, приметио је, и они имају доста праксе у томе. Заправо, Путина је недавно заменио генерала на челу Министарства одбране са економистом.

Други разлог је способност Русије да избегне финансијске казне.

Године 2022, Бајденова администрација и европски партнери донели су низ санкција које су имале за циљ да потопи руску економију. Они су се кретали од забране продаје високотехнолошких материјала, као што су микрочипови, до ограничења цене руске продаје нафте.

Ово није функционисало, рекли су више аналитичари за Defense News. То је добрим делом зато што је Москва успела да преусмери своје линије снабдевања кроз пријатељске земље.

Главни међу тим партнерима је Кина. Од 2022. до 2023. године трговина између Русије и Кине порасла је за више од 26%, достигавши рекордних 240 милијарди долара, према извештају истраживачког Центра за стратешке и међународне студије са седиштем у Вашингтону.

Пекинг је углавном избегавао директно слање оружја. Уместо тога, кинеске компаније постале су витални добављач ствари које су Русији биле потребне да сама направи оружје — као што су микрочипови и мала електроника.

Ово води до треће тачке: реконституција Русије се ослањала на изненађујуће нивое подршке других америчких противника, који су, за разлику од Кине, директно пружили војну помоћ Русији.

Од октобра, Северна Кореја је Русији послала око 10.000 транспортних контејнера, који би могли да садрже до 3 милиона артиљеријских граната, према америчким подацима. Русија је од прошле јесени испалила десетине севернокорејских балистичких пројектила, рекао је у марту ове године амерички дипломата у УН.

Иран је такође обезбедио материјал. Конкретно, послат је помало опасан јуришни дрон познат у Техерану као Shahed-136 и у Москви као Геран-2. Русија је распоредила гомилу њих да надмаши украјинску противваздушну одбрану, испаливши више од 3.700 дронова Shahed од децембра прошле године.

Када је Каволи посетио Капитол Хил у априлу 2024. године, дошао је са својом листом бројева: руски БДП је порастао за 3% у 2023, упркос предвиђањима да ће се смањити. Може додати 1.200 тенкова и произвести најмање 3 милиона артиљеријских метака или ракета сваке године. А кроз договор са Ираном, Русија планира да локално изгради 6.000 дронова до следећег лета.

Фебруарски извештај истраживачког центра RUSI, који је цитирао неименовани високи амерички званичник одбране, који је одбио да понуди комплетан скуп америчких података, рекао је да Русија може да произведе 3.000 оклопних возила годишње и да је повећала залихе прецизних пројектила.

Њена снага унутар Украјине је такође порасла.

Прошле године Русија је повећала старосну границу за регрутовање са 27 на 30 година, која је према америчким проценама додала додатних два милиона квалификованих регрута.

А Кремљ је поставио циљ да регрутује више од 400.000 војника — део већег циља да се војска повећа на 1,5 милиона припадника војске до 2026. године. Да би то урадила, Русија је понудила озбиљне бонусе и плате, којих у неким областима износи више од пет пута више од просечне плате, према извештају естонске обавештајне службе.

Нејасно је да ли је Москва већ испунила овај циљ. Али Каволи је у априлу рекао да Русија регрутује око 30.000 нових војника месечно и да је повећала снагу на крајњој линији фронта на 470.000, што је више од руске војске пре рата.

Да ли је војни раст одржив?

Почетком маја адмирал Тони Радакин, шеф Оружаних снага Велике Британије, седео је са новинарима у британској амбасади у Вашингтону. Говорећи уз колаче и чај, говорио је о недавним напретцима Русије.

Руска војска је остваривала маргинални напредак, али се и даље ослањала на проналазаче из совјетске ере у обнављању залиха и борила се да обуче своје најновије регруте, рекао је Радакин. Снаге су биле у брзини да претрпе 500.000 жртава до краја јуна, проценио је он.

То је запањујући губитак живота и руске националности која је потрошена за тако скромне добитке“, рекао је он.

Али дан након што је он говорио, Русија је започела нову офанзиву у близини Харкова, другог по величини града у Украјини.

Овакви напади покрећу још једно питање: колико дуго Русија може да издржи своје операције?

Осим беспилотних летелица, велики део руске ратне производње ослањао се на огромна складишта оружја из совјетске ере. Да би обновила материјал изгубљен у борби, Русија их празни, поправља опрему и затим све шаље на прве линије фронта – један од разлога што се процене руских индустријских капацитета толико разликују.

Ruski VBR u dejstvu© Министерство обороны Российской Федерации

Многи људи читају неке наслове и онда претпостављају да је све то нова продукција“, рекао је Коноли.

Као пример, навео је главне борбене тенкове. Пре рата, рекао је, Русија је испоручивала око 150 до 250 годишње. Али од тога, оценио је он, око 20 до 30 би било ново, док су остали у великој мери реновирани.

Дакле, док је у писаном сведочењу Каволија у априлу речено да Русија може да произведе до 1.200 тенкова годишње, Коноли је проценио да је највише 400 од њих нових или увелико реновираних. Све остало се, како је рекао, извлачи из складишта, лагано поправља и потом размешта.

Извештај RUSI из фебруара процењује да је око 80% руске ратне производње заправо реновиран, стари материјал.

Наравно да инвентар постаје веома важан: који је био тај број за почетак и какво је било стање?“ Коноли је рекао. “Истина је да нико не зна.”

Европски и амерички одбрамбени званичници су истакли исту тачку. Русија има огромне залихе, али оне нису неограничене, што би могао бити разлог зашто се ослања на партнере попут Ирана, Белорусије и Северне Кореје.

Када спроводите реформу и покушавате да повећате своју војску, вероватно губите квалитет“, рекао је за Defense News званичник одбране из једне државе чланице НАТО, говорећи под условом анонимности да би разговарао о осетљивој теми.

Уз то, рат у Украјини се више односио на исцрпљивање него на прецизност, рекао је званичник. Другим речима, можда и није битно да ли руски војници користе 50 година стар тенк Т-72 или нови.

Иста питања одрживости важе и за Украјину, која има мању одбрамбену индустрију, непоуздан извор подршке у Америци и мање квалификоване војнике. Раније ове године, Кијев је смањио старосну границу за регрутовање са 27 на 25 година како би обновио своје оружане снаге.

Радакин је, седећи у британској амбасади, рекао да ће вероватно бити потребно око деценије да Русија поново озбиљно угрози НАТО. Упркос освеженом броју руских трупа, њена инвазија на Украјину ће на крају пропасти, иако он не би могао да погоди тај временски оквир.

„Не мислим да је то одрживо“, рекао је он. “Али не знам у ком тренутку то постаје неодрживо.”

У орбити сателит и даље наставља да се креће на својој путањи, понекад обави неко снимање и снимке пошаље на земљу. А шта ти снимци садрже? Можда је то питање за неке у будућности, јер адмиралу Радакину тренутно ништа није јасно?

0 коментара на “ОД ПОСРНУЛОГ ДИВА ДО ПОВРАТКА ИМПЕРИЈЕ ИЛИ КАКО ЈЕ РУСИЈА ИЗНЕНАДИЛА ЗАПАД И ОБНОВИЛА СВОЈУ СНАГУ

  1. Fascinantno je koliko se trude da degradiraju Ruse. Posebno će to biti uočljiv sada kako Rusi napreduju i kako zapad sve više teži prema pregovore, oni ima da učine sve da bi predstavili kako su Rusi izgubili ovaj rat i pored očiglednog, i pored činjenice da je zapad bacio preko 400 milijardi, a nije uspeo u nameri da porazi Rusiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *