АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА РАСПОРЕЂУЈЕ БРОДОВЕ ОКО КУБЕ, ЗБОГ ПРИСУСТВА РУСКОГ ФЛОТНОГ ОДРЕДА КОД ФЛОРИДЕ

Док је одред руске флоте на Куби, морнарица Сједињених Држава је распоредила ратне бродове и авионе да прате операције руске морнарице пошто је пловила близу обале Флориде.

У разговору за Miami Herald, званичници америчке морнарице су изјавили, иако Бајденова администрација није забринута због руских активности на 30 миља од своје обале, она је ипак распоредила три разарача и један морнарички извиђачки авион у региону.

„У складу са стандардним процедурама, активно смо пратили руске бродове док пролазе кроз Атлантски океан у међународним водама. Ваздушна и поморска средства под Северном командом САД извели су операције како би осигурали одбрану Сједињених Држава и Канаде. Распоређивање Русије део су рутинских поморских активности које не представљају директну претњу или забринутост за Сједињене Државе“, рекао је званичник NORTHCOM за Хералд.

Три распоређена разарача су наиме – USS Truxtun, USS Donald Cook и USS Delbert D. Black из америчке морнарице и катер обалске страже – Stone. Поред тога, распоређен је и поморски патролни авион Boeing P-8.

Прошле недеље Русија је распоредила три брода и подморницу на нуклеарни погон на Карибима. Након тога, САД су очекивале извођење опсежних војних ваздухопловних и поморских вежби, које нису извођене у последњих пет година.

После потврде руских планова за распоређивање, америчка морнарица ће урадити „све без обзира на неопходно држање да се прати руска активност“.

КУБА ПОЗДРАВЉА РУСИЈУ УОЧИ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ НА КАРИБИМА

Три руска брода и подморница на нуклеарни погон стигли су на Кубу у уторак (план је био у среду) на поморске вежбе у Карипском мору.

Према подацима Кубанских револуционарних оружаних снага, руска ракетна фрегата Адмирал Горшков, нуклеарна подморница Казањ, нафтни танкер Пашин и тегљач за спасавање Николај Чикер требали су стићи 12. јуна и остати у посети недељу дана. Међутим, стигли су 11. јуна и одмах приступили вежбама.

Упркос карактеристикама два брода да носе нуклеарно оружје и пројектиле, Куба је потврдила да ниједан од бродова не носи нуклеарно оружје.

Ове вежбе и локација повлаче паралелу са кубанском ракетном кризом из 1962. године, руски званичници су такође потврдили да њихове поморске вежбе неће представљати директну претњу по Сједињене Државе. САД су такође означиле ове вежбе као „рутинске“, али ће ипак наставити да прате њихово кретање.

У разговору за The Moscow Times, званичници су изјавили да овим вежбама Москва само жели да пошаље упозорење Западу без ескалације било каквих тензија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *