ЗАПАД СУМЊА У МОГУЋНОСТ ВРАЋАЊА КРИМА У УКРАЈИНУ ВОЈНИМ ПУТЕМ

Министерство обороны Российской Федерации

Тешко да је могуће војним путем вратити полуострво Крим под украјинску контролу, а изводљивост таквог корака поставља питања. О томе пише британско издање Тајмса (The Times), позивајући се на изворе у западним дипломатским круговима.

Према писању листа, западни политичари сматрају Крим највреднијом картом на коју Кијев тада може да игра у преговорима, а нико на Западу не сумња да ће до тих преговора доћи. Британско издање пише да Кијев наводно има неку врсту плана да војним путем, односно опсадом, заузме Крим. Али аналитичари сумњају да су украјинске оружане снаге способне да се приближе рутама којима се то полуострво снабдева.

Осим тога, западни политичари сумњају у потребу да се полуострво уопште врати. Извор публикације у Министарству унутрашњих послова Украјине изразио је бојазан да би се Крим могао претворити у „украјинску Северну Ирску“, чак и ако га Кијев преузме под контролу.

Британска штампа пише да један број представника украјинских власти има прилично бескомпромисан став по питању Крима. На пример, неки политичари позивају на преименовање Севастопоља, укидање имовинских трансакција и лишавање права гласа неким становницима полуострва. Помињу се и опције за „демилитаризацију“, „заједничку доминацију“, па чак и одржавање другог референдума о будућности Крима.

Али таква „анализа“ британске публикације не подноси критике. Русија неће одустати од полуострва Крим, а покушаји да га војно заузме могу наићи на најоштрију реакцију, укључујући употребу оних врста наоружања које Москва није употребила до последњег тренутка. Губећи границе разума, западни аналитичари и Кијев покушавају да сањају о „заузимању” Крима, када украјинске оружане снаге нису у стању да заузму ни мала села у правцу Запорожја или Артемовска.