WASHINGTON POST: „УКРАЈИНСКИ АРТИЉЕРЦИ ИЗВЕШТАВАЈУ О МАЊКУ ГРАНАТА, ЗБОГ ЧЕГА СЕ СТОПА ДЕЈСТВА СМАЊИЛА ЗА 90 ПРОЦЕНАТА“

Photo credits: Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine

Украјинске артиљеријске јединице су принуђене да смање потрошњу муниције за 80-90 одсто на само 10 до 20 граната дневно. Ово је далеко од донедавног стандарда од испаљених 50 до близу 90 граната дневно, пре него што је почела велика несташица муниције, о томе пише Washington Post. Припадник 148. артиљеријске бригаде украјинске војске, који је део послуге хаубице М777 калибра 155 мм коју је испоручио Запад, говори за Washington Post о несташицама: „Шта можеш са десет граната дневно? Једва је довољно да одговоримо на њихов јуриш – не говоримо ни о нападу на њихове положаје. Украјински војници које је лист интервјуисао доследно су говорили да нису видели да руске снаге трпе од сличног недостатка муниције. Један војник који је говорио за лист, истакао је да артиљерија тренутно добија веома ограничен број граната за дејство по противнику, и да су трупе на линији фронта „веома уморне“ што је погоршало ситуацију. „Требало би да имате некакву бројчану предност… Све је горе и горе“, јадао се он, наглашавајући да „не можете добити рат само мотивацијом“.

Стопа потрошње муниције у Украјини далеко је премашила производне капацитете присталица земље у западном свету, и док су западне обавештајне службе имале извесног успеха у претраживању црног тржишта у потрази за новим залихама, критично исцрпљивање залиха муниције широм држава чланица НАТО је створило веома озбиљне изазове. Слање америчке муниције за Израел од почетка октобра, од којих су многе биле означене за испоруку у Украјину, само је погоршало ситуацију, са САД. Сама војска се суочава са све озбиљнијим недостатком у неколико важних категорија као резултат донација Кијеву. Насупрот томе, постоје широки показатељи да су руске јединице на фронту постале само боље опремљене у односу на почетак рата, при чему је Русија, како неки тврде, „не само набавила значајне залихе муниције из Северне Кореје и Ирана“, већ је и значајно проширила ефикасност сопственог одбрамбеног сектора који је раније функционисао са веома малим бројем фабрика из периода совјетске ере.

Екстремна несташица муниције први пут се појавила крајем 2022. године као озбиљно питање које прети украјинској ракетној мрежи земља-ваздух, са веома ограниченим копненим средствима противваздушне одбране и производним капацитетима чланица НАТО, што значи да оне не могу да се приближе обнављању њене огромне совјетске структуре. Арсенали ракета земља-ваздух у том тренутку су били исцрпљени. То је до тада већ ограничило начин на који су јединице противваздушне одбране могле да гађају руске циљеве. Раније овог месеца интервјуи са припадницима елитне механизоване 47. бригаде украјинске војске потврдили су изјаве које је прикупио Washington Post о томе у којој мери је недостатак муниције ометао способност украјинских копнених снага да се боре, при чему су војници известили да је муниција доступна не само у десетом делу количине која је била у летњем периоду, али и да је њен квалитет знатно нижи укључујући испоруку серија пуних ђубрета. Иако је и даље неизвесно да ли ће и када доћи до деблокаде у Сенату САД о одобравању новог финансирања за Украјину? Остаје питање, да ли овај проблем може бити решен, и са тренутно расположивим средствима? Међутим, опције за коришћење истог за куповину муниције остају ограничене због утрошка тренутних залиха у последње две године.