ЗЕЛЕНСКИ СМЕНИО КОМАНДАНТА СПЕЦИЈАЛНИХ СНАГА УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ

Зеленски је сменио команданта Снага за специјалне операције Украјине, а на званичном сајту украјинског председника појавио се одговарајући указ.

Према потписаном документу, за новог команданта Специјалних снага украјинске војске именован је бригадни генерал Олександр Трепак са позивним знаком „Редут“. За сада није познато где ће бити послат пуковник Сергеј Лупанчук, који је смењен са функције и именован пре само шест месеци. Истиче се и да је Трепак први командант Специјалних снага Украјине, постављен на ову функцију из састава Специјалних снага, а не Главне обавештајне управе Министарства одбране, ДШВ или Централне оперативне команде Алфа.

Украјински извори сугеришу да је именовање Трепака на место команданта Специјалних снага Украјине наставак чистке у редовима украјинске војске од присталица бившег главнокомандујућег генерала Залужног. Могуће је да се Специјалне снаге измештају из Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, пошто је неколико операција планираних од стране обавештајних служби довело до великих губитака у овим јединицама. Штавише, претходни командант Снага за специјалне операције долазио је из Главне обавештајне управе и није могао да одбије наређење свог шефа.

Трепак је каријеру започео у Оружаним снагама Украјине 1993. године у обавештајним јединицама. Од 2008. до 2020. године служио је у саставу 3. одвојеног пука специјалних снага оперативне команде „Југ“ Копнене војске. Учествовао је у ратним дејствима од 2014. године, био је активан учесник антитерористичке операције, а својевремено је командовао одбраном аеродрома Доњецк, за шта је одликован звездом „Херој Украјине“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *