ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ У ВОЈСЦИ НИГЕРИЈЕ, МЛАЂИ ВОЈНИЦИ НАПУШТАЈУ ВОЈСКУ

Укупно 25 војника напушта нигеријску војску упркос погоршаним безбедносним изазовима са којима се војска тренутно суочава у неким деловима земље, наводи се у SaharaReporters.

На листи коју је ексклузивно добио SaharaReporters, сви војници су из оклопног корпуса нигеријске војске и припадају млађим кадровима. Ти војници су они који су углавном на фронту у борбама против терориста.

„Више војника добровољно подноси оставке због малтретирања надређених и корупције у нигеријској војсци. Замислите недавни списак, сви су из оклопног корпуса, 25 људи обучаваних годинама како да управљају различитим ратним возилима, оклопним транспортерима, тенковима одлазе само тако, тако несрећни“, рекао је војник за SaharaReporters у уторак увече 8. августа.

У међувремену, списак одлазећих војника није правио разлику између оних који су кренули у добровољно пензионисање и оних који напуштају војску из здравствених разлога.

Међутим, нико од њих није достигао старосну границу за одлазак у пензију или обавезни стаж.

Начелник генералштаба је од тада одобрио њихово формално повлачење.

Одобрење за њихово добровољно напуштање од 27. јула 2023. године, потписао је пуковник И. Датикум.

Према одобрењу, 25 војника треба да преда сву војну имовину у свом поседу.

Наводи се, да су се војници који су били распоређени за операције против побуњеника жалили, на то, да су војници који су требали да их смене одбили то да ураде.

Војници су се жалили да су били приморани да се супротставе милитантима Боко Харама, додајући да су њихов низак морал и недостатак воље за наставак борбе омогућили терористима да униште неке војне кампове.

Жалили су се на напуштање и оптуживали војне власти да су их задржали на фронту дуже од одобреног периода боравка.

У последњих годину дана, преко 1.000 војника у североисточној Нигерији и другим зонама операције, напустило је нигеријску војску.

Неки од војника који су говорили за SaharaReporters навели су губитак интересовања, застрашивање надређених, корупцију у војсци и низак морал као разлоге за своје поступке.

Војници су у отвореном писму председнику Нигерије, оптужили највише официре војске за корупцију и изнуду.

И поред бројних притужби, кажу, нико ништа не говори о њиховим неисплаћеним накнадама од стране војске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *