ЗАПОЧЕЛА ВАЗДУХОПЛОВНА ВЕЖБА “ШТИТ ХАНОВЕРА”: ОДБРАНА ВЕЛИКОГ ГРАДА ОД НАПАДА ДРОНОВА И КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА ИЗ ВАЗДУХА

Немачко ваздухопловство покренуло је дводневну вежбу “Штит Хановера” која треба да провери спремност борбене авијације у одбрани великих немачких градова.

За ову војну вежбу ангажована су три борбена авиона “Eurofighter Typhoon” који би требали да полете и слете са локалног аеродрома у Хановеру у среду 22.11 и четвртак 23.11 чак осам пута.

“Борбени авиони “Eurofighter Typhoon” полетаће ујутро и у подне са аеродрома Лангенхаген у формацији по два ка Северном мору”, рекао је шеф одељења у команди Луфтвафе Берлин Франк Грефе, који је објаснио да ће авиони летети тамо уместо изнад Хановера јер могу да лете на знатно нижим висинама изнад Северног мора.

Како је наведено циљ вежбе је заштита становништва из ваздуха како би се што брже идентификовала и пресрела претња, на пример у виду дрона или крстареће ракете. У случају праве кризе, ваздухопловство може бити мобилисано у року од неколико сати, наводи Грефе.

Аеродром Хановер игра посебну улогу у овој вежби одбране великог града, рекао је бригадни генерал Грефе.

shutterstock.

“Први пут ће се целокупна инфраструктура цивилног аеродрома користити за обуку Ваздухопловства у дужем временском периоду. На пример, биће обезбеђено напајање, електроника, опрема као што су виљушкари и смештај за летачку посаду са аеродрома и ватрогасне службе. И земаљско особље, као и ватрогасна служба и контролни торањ могли би бити спремни за хитан случа”ј, рекао је Грефе.

У четвртак, три “Eurofighter Typhoon” треба да буду враћена у базу Росток-Лаге, где је тренутно стационирана ескадрила за узбуну због реновирања војног аеродрома у Витмунду.

Аеродром Хановер је изабран за вежбу јер га је Ваздухопловство могло да га користи као алтернативни аеродром у било ком тренутку, рекао је Грефе. Између осталог и због тога што је отворен 365 дана у години. Међутим, вежба ће се одржати само током дана, рекао је Грефе.

“Некада је било довољно војних аеродрома који су могли да се користе, али сада су се ствари промениле. Због тога се и цивилни аеродроми сада користе као алтернативне опције, како је рекао генерал Грефе.

Foto: Shutterstock


„Видимо као грађанску дужност да подржимо Бундесвер“, рекао је генерални директор аеродрома Мартин Рол на конференцији за новинаре.

Он је уверио путнике који желе да полете или стигну на аеродром Лангенхаген следеће недеље:

„Вежба неће имати никаква ограничења за други ваздушни саобраћај“. У региону Хановера, једва да ће се нешто чути о маневру лета: пошто “Eurofighter Typhoon” неће пробијати звучни зида, рекао је Грефе.

У оквиру велике вежбе „Аир Дефендер”, 25 нација је у јуну тренирало заједничке ваздушне операције изнад Европе, а велика је бука била и изнад Хановера. Почетком новембра савезни министар одбране Борис Писторијус (СПД) и Карстен Бреуер, генерални инспектор Бундесвера, представили су нове смернице за спровођење овог пројекта.

„Морамо бити окосница одвраћања и колективне одбране у Европи“, рекао је Писторијус.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *