ВРЕДНОСТ АКЦИЈА ОДБРАМБЕНИХ КОМПАНИЈА НА ЗАПАДУ ДОЖИВЕЛЕ КРАТКОТРАЈНИ ПАД: Очекивали да ће побуна Вагнера скратити рат у Украјини

ТВ Фронт/ Financial Times

Америчке и европске акције компанија које се баве одбраном и поризводњом наоружања су снажно пале у понедељак јер су се неки инвеститори кладили да би политичка нестабилност у Русији могла да омета ратне напоре Кремља и скрати сукоб у Украјини.

Суботња неуспешна побуна Јевгенија Пригожина подстакла је неке профите из сектора који је растао од руске инвазије на Украјину у фебруару 2022, рекли су аналитичари и руководиоци индустрије, пише британски Financial Times.

Акције пет највећих америчких одбрамбених компанија су пале, док су Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon Technologies и General Dynamics пале између 1 и 2 процента.

У Европи су италијанска одбрамбена група Леонардо, шведски Сааб и немачки Rheinmetall  у почетку пали за више од 5 процената пре него што су се благо опоравили и трговали 4,6 процената, 4,5 процената и 4,2 процента ниже до краја дана. Француске групе Dassault Aviation и Thales пале су за 3,6 одсто, односно 2,6 одсто.

Акције BAE Systems, највеће одбрамбене компаније у Европи, пале су за 3 процента у јутарњем трговању пре него што су се опоравиле на 918 поена, што је пад од 2,1 одсто.

Ови потези су се истакли у иначе пригушеној реакцији тржишта након што је Пригожинова група у суботу покренула краткотрајну побуну против министра одбране Сергеја Шојгуа и команданта руских снага за инвазију Валерија Герасимова, које вођа милиције криви за неуспешну инвазију Русије на Украјину.

Аналитичари су сугерисали да би иза пада цена акција у понедељак могао да стоји елемент узимања профита, за који су тврдили да је мало вероватно да ће опстати након непосредне реакције руских власти. Акције европских одбрамбених компанија имале су одличне резултате од почетка сукоба јер су се инвеститори кладили на обећања владе да ће повећати војну потрошњу кроз индустрију.

„Чак и ако примирје буде постигнуто у Украјини 2024-25, Русија би се и даље могла посматрати као војна претња и Украјина ће морати да обнови своју војску уз помоћ Европе и САД“, рекао је Бајрон Калан из истраживачке групе Capital Alpha Partners,. рекао је у понедељак, додајући да је “помало изненађен” падом цена европских акција.

„Као што не видимо догађаје у последњих неколико дана који мењају америчку потрошњу за одбрану, не верујемо да они мењају тренутне векторе европске потрошње“, рекао је он.

Иако оружје и опрема која се шаље украјинским снагама долази из националних залиха, компаније су имале користи од нових наруџби од почетка рата.

Шведски Сааб производи противтенковске пројектиле НЛАВ које Британија шаље Украјини у хиљадама. У децембру, Сааб је обезбедио поруџбину од 2,9 милијарди шведских круна (271 милион долара) из Велике Британије.

У Немачкој, Рхеинметалл је пријавио рекордну зараду у марту и повећао своју прогнозу за следећу годину. Компанија је видела велику потражњу за тенк Леопард 2 као и за његовом муницијом. Померање цене акција у понедељак резултат је „наде у мир у Украјини“ после догађаја током викенда у Русији, рекла је особа блиска Рајнметалу. „[Али] ствари које се дешавају прошлог викенда нам неће донети рани крај рата“, додала је та особа, истичући ризике који би настали са даљом политичком нестабилношћу у Русији.

Међу америчким одбрамбеним акцијама, Лоцкхеед је имао највећи пад у понедељак, 2,1 одсто на 449,72 долара. Акције Локида су порасле за 18 одсто од почетка рата у Украјини до 23. јуна, пошто су САД обећале десетине милијарди долара војне помоћи Кијеву.

Како је Пентагон извукао из својих залиха, Lockheed  је добио нове наруџбине за системе наоружања, укључујући ракетни бацач Химарс, његове пратеће ракете и пројектиле Џевелин, који су сви били критични за украјинске ратне напоре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *