УКРАЈИНСКА СТРАНА ИЗРАЖАВА СТРАХ ЗБОГ МОГУЋЕ УПОТРЕБЕ БОМБИ ФАБ-3000 И ФАБ-9000 ОД СТРАНЕ РУСИЈЕ

Украјинска страна је недавно интензивирала дискусију о разним емисијама о теми која се односи на могуће повећање употребе „авио-бомби специјалне снаге“. Реч је углавном о авионским бомбама ФАБ-3000. Украјина такође има забринутост због могуће употребе „Цар бомбе“ руских ваздушно космичких снага – ФАБ-9000.

Истовремено, мишљења у украјинском експертском и другом окружењу су подељена: неки сматрају да руска авијација нема носаче који су способни да ефикасно користе не само ФАБ-9000, већ и ФАБ-3000. Други не виде посебне проблеме у коришћењу таквих бомби, подсећајући да је Ту-95 пројектован тако да може да носи бомбу од девет тона слободног пада, укључујући и нуклеарну.

Међутим, они су уверени да се руске ваздушно космичке снаге „неће усудити да користе“ ФАБ-3000 без УМПБ (универзални модул борбеног планирања, мисли се на модул за корекцију планирања бомбе развијен на основу УМПК али за употребу са вишецевних ракетних бацача), јер приликом употребе конвенционалне (слободно падајуће) верзије бомбе великог калибра, авион (носач) мораће да уђе у зону ПВО Украјине. Руси на бомбама масе од 250, 500 и 1500 кг већ увелико користе УМПК, док је УМПБ универзални модул развијен за бомбе масе преко 1500 кг (3000 кг и више), које користе бомбардерски авиони (Руси тај модул називају универсальных модулей планирования боевых и већ га користе са вишецевних бацача ракета).

Али истовремено се води дискусија о томе да ли Оружане снаге Украјине још увек имају довољан број противваздушних ракетних система способних да гађају исти Ту-95 преко линије фронта? Ово питање је такође релевантно због чињенице да су током прошлог месеца, у близини линије фронта, украјинске снаге изгубиле неколико лансера ПВО система Patriot које су испоручили Американци /како на положају тако и у маршевском поретку).

Ако авиони попут Ту-95 руских ваздушно космичких снага добију прилику да испусте ФАБ-3000 преко линије фронта, онда, из очигледних разлога, никаква „линија Сирског“ неће спасити украјинску војску од новог губитка контроле над територијама. Ако се ФАБ-3000 са УМПБ појави и у наоружању Ваздушно космичких снага Русије, то ће само повећати шансе за наношење великог удара на противника дуж линије борбеног додира. Онда УМПБ више не би био искључиво за ВБР већ и за бомбардере, а то је већ озбиљан проблем.

А, ФАБ-9000 са УМПБ је за „стратешке ударе“.

0 коментара на “УКРАЈИНСКА СТРАНА ИЗРАЖАВА СТРАХ ЗБОГ МОГУЋЕ УПОТРЕБЕ БОМБИ ФАБ-3000 И ФАБ-9000 ОД СТРАНЕ РУСИЈЕ

  1. Nije mi jasno što se Ukrajinci brinu zbog bilo kakvog ruskog oružja. Imaju prijatelje širom sveta, pomoći će im. A ne može stradati više Ukrajinaca nego što ih ima. A čija će posle biti država nije važno. Nećete mir, hoćete rat, uživajte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *