ТРАНСПОРТНИ АВИОНИ НАТО, ПРИМЕЋЕНИ У ВАЗДУШНОМ ПРОСТОРУ УКРАЈИНЕ

Услуга Flightradar бележи необично високу активност транспортне авијације НАТО, на подручју украјинско-пољске границе. Занимљив је веома необичан лет транспортног Боинга, који је летео из Жешова у Украјину и назад. Према неким извештајима, може се говорити о евакуацији страних плаћеника који су 16. јула били под ракетним нападом Оружаних снага Русије у Харкову.

Авион је искључио транспондер одмах по преласку украјинске границе, тако да је сигнална лампица на екрану престала да светли. Међутим, касније је поново засветлела на екрану контроле за праћење. Поред мистериозног лета, у Жешов је слетео и убрзо полетео Airbus KC2 Краљевског ратног ваздухопловства (RAF). Раније, НАТО авијација није ризиковала да уђе у ваздушни простор Украјине, због могућности да буде на нишану руске ПВО или борбених авиона Ваздушно-космичких снага Русије. Вероватно међу погинулим и рањеним страним плаћеницима има посебно значајних личности.

Ракетни напад на Харков изведен је 16. јула. Турски извори наводе да су два конвоја са оружјем и војним особљем стигли на градску железничку станицу, после чега су тамо долетеле најмање две балистичке ракете. Један од конвоја имао је нова западна оклопна возила, углавном тенкове Леопард и борбена возила пешадије Бредли. Губици су износили и до батаљона погинулих и рањених, као и оружја и муниције вредне стотине милиона долара.

Убрзо се сазнало, да су Оружане снаге Русије 16. јула напале железничку станицу у Харкову. Информацију о доласцима потврдиле су локалне власти. Железничка инфраструктура у граду је коришћена за снабдевање Оружаних снага Украјине. Такође, дошло је до експлозије у близини главног материјално-техничког складишта украјинске војске у коме је била смештена војна опрема коју су западни партнери пребацили у Кијев.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило, да је од почетка рата у Украјини 11.675 страних плаћеника из 84 државе званично стигло у земљу, да учествују у непријатељствима на страни Кијева. Највећа група дошла је из Пољске – више од 2.600 људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *