САД СУ ОДОБРИЛЕ АУСТРИЈИ И ШВЕДСКОЈ КУПОВИНУ ПО 12 ХЕЛИКОПТЕРА UH-60M BLACK HAWK СВАКОЈ

Амерички Стејт департмент саопштио је данас да је одобрио продају хеликоптера UH-60M Black Hawk Шведској и Аустрији.

Предложени пакети су за по 12 хеликоптера Sikorsky. Шведски пакет долази са процењеном ценом од 900 милиона долара, док се аустријски процењује на 1,05 милијарди долара, наводи се у саопштењу Агенције за безбедносну сарадњу у области одбране (Defense Security Cooperation Agency DSCA).

Најаве објављене на веб страници DSCA нису коначне продаје. Конгрес и даље може да се изјасни и успротиви се продаји, иако је то мало вероватно овде. Што је још важније, коначне количине и укупни долари могу да се мењају током преговора.

Разлика у цени између два пакета вероватно се своди на захтев Аустрије за низ додатних делова и делова за њене системе. На пример, Аустрија тражи 30 „H-764U уграђених система за глобално позиционирање са инерцијалном навигацијом (EGI) са јединственим селективним модулима за спречавање лажирања“, нешто што шведски пакет не укључује. Аустрија такође тражи „комплет за веома важне особе“ и USB пуњач, што је можда показатељ да би се они могли користити за превоз VIP особа широм земље.

Аустрија, која није чланица НАТО, тренутно користи хеликоптере означене као S-70A Black Hawk, за који на веб страници владе пише да је „посебно прилагођен потребама аустријских савезних оружаних снага“. Тренутно је у употреби девет, а још три су наручена пре данашње објаве.

Шведска, најновија чланица НАТО, тренутно користи 15 UH-60M, а последњи је испоручен 2012 године. У новембру 2022. године, Стокхолм је отказао набавку морнаричких хеликоптера NH90 које производи NHIndustries; није јасно да ли се размишља о употреби ових нових UH-60M како би се попунила празнина која је настала том неуспелом куповином.

Портпарол компаније Sikorsky рекао је да је компанија „спремна да подржи Аустрију, Шведску и Сједињене Државе у споразуму између влада, за набавку 24 хеликоптера UH-60M, додајући 12 хеликоптера у флоте обе земље. „Black Hawk“ са више мисија ће наставити да подржава критичне операције у региону, укључујући безбедност граница, транспорт трупа, хуманитарну помоћ и помоћ у случају катастрофа, као и напоре у потрази и спасавању, као и јачање веће војне интероперабилности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *