САД СУ ДАЛЕ ДОЗВОЛУ ЗА ПРОДАЈУ ДАНСКИХ Ф-16 АРГЕНТИНИ

Актуелне власти САД, одобриле су продају 38 авиона Ф-16МЛУ из инвентара Краљевског ратног ваздухопловства Данске (Royal Danish Air Force/Flyvevåbnet) ваздухопловним снагама Аргентине (Fuerza Aérea Argentina). 

Овај потез Американаца може се посматрати као витални спас за аргентинску ловачку авијацију, која тренутно зависи од неколико мање ефикасних Локид Мартин А-4АР Фајтингхок (Lockheed-Martin A-4AR Fightinghawk), деривата безвременског Дагласовог А-4 Скајхока (Douglas A-4 Skyhawk). Међутим, ова одлука Бајденове администрације могла би потенцијално да изазове негодовање у Британији, верном савезнику САД.

Уговор обухвата набавку данских тридесет једноседа и осам двоседа Ф-16МЛУ. као и бивше норвешке авиона Локид П-3Н Орион (Lockheed P-3N Orion), чији је циљ јачање способности поморске патроле Аргентине.

Током протеклих неколико месеци, америчка дипломатија је суптилно фаворизовала Аргентину, углавном из страха да би се Аргентина могла окренути ка Кини. Спекулише се да је Пекинг потенцијални добављач вишенаменског ловца Ченгду/ПАК ЈФ-17 Тандер (Chengdu/PAC JF-17 Thunder), као алтернативе Ф-16МЛУ.

Индија, с друге стране, жели да искористи Аргентину као полигон за извоз свог лаког борбеног авиона ХАЛ Тејас (HAL Tejas), позиционирајући се против кинеско-пакистанске конкуренције. JФ-17 и Тејас, оба нова авиона, директни су конкуренти половном конвертованом Ф-16МЛУ, ситуација коју Вашингтон вероватно неће сматрати прихватљивом.

Овде на сцену ступа америчка дипломатија, којој је задатак да обузда британско незадовољство. САД имају за циљ да осујети потенцијалне успехе конзорцијума Ченгду/ПАК и произвођача авиона ХАЛ, потез који би свакако одјекнуо у Лондону. Важно је подсетити се, да је после 1982. године, након инвазије Аргентине на Фокландски архипелаг, Британија увела строг и свеобухватан ембарго овој јужноамеричкој држави, потез који су такође усвојили многи британски савезници, укључујући Сједињене Државе и Француску.

Међутим, чини се да дувају ветрови промена, скоро четрдесет година од завршетка овог територијалног сукоба. Председник Џо Бајден наизглед игра на карту обнове и помирења, док истовремено обезбеђује оданост Аргентине, кључне стратешке територије у јужном Атлантику и Антарктику.

Када САД и формално буду дале зелено светло, што се очекује средином септембра, Данска ће имати годину дана да финализује уговор са Аргентином. Уговор, који укључује оружје и резервне делове, процењује се на 330 милиона долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *