САД ПРЕСТАЛЕ РУСИЈИ ДА ШАЉУ ИНФОРМАЦИЈЕ О НУКЛЕАРНОМ НАОРУЖАЊУ, СТАТУСУ И ЛОКАЦИЈАМА!

РИА Новости

Сједињене Америчке Државе од четвртка 1. јуна су престале да преносе информације Русији о статусу и локацији свог стратешког наоружања које потпада под СТАРТ, саопштио је Биро за контролу наоружања, верификацију и усклађеност америчког Стејт департмента.

„Од 1. јуна, Сједињене Државе су ускратиле обавештење Русији које је захтевано у складу са Уговором, укључујући пренос ажурираних информација о статусу или локацији оружја обухваћеног споразумом, као што су пројектили и лансери“, саопштила је америчка дипломатска агенција. документ.

Поред тога, као део контрамера, Сједињене Државе:

  • опозивају визе издате руским стручњацима за инспекције у оквиру СТАРТ-а и неће издавати нове;
  • престаће да достављају Москви телеметријске информације у вези са лансирањем америчких интерконтиненталних балистичких пројектила и балистичких ракета лансираних са подморница.

Стејт департмент је назвао уведена ограничења у потпуности у складу са међународним правом, напомињући њихову „пропорционалну и реверзибилну природу“.

Прошле недеље, заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да САД манипулишу подацима о стратешком офанзивном наоружању. Москва, како је рекао, показује сву могућу транспарентност у нуклеарној сфери у границама које су одређене из разматрања политичке и војне сврсисходности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *