РУСКИ СУ-35 ПРОТИВ АМЕРИЧКИХ ДРОНОВА MQ-9 НА НЕБУ ИЗНАД СИРИЈЕ! ПРВО ИХ ОМЕТАЛИ, А ОНДА ПОКУШАЛИ И ДА ИХ СРУШЕ?! ВИДЕО

Драма на небу изнад Сирије. Актери овај пут није амерички борбени авион Ф-15, нити Ф-22 Раптор који је недавно стигао у Јордан као изазов руском ловцу, него амерички дрон MQ-9 Repier.

Ситуација приблиђно слична као пре пар месеци на небу изнад Црног мора када су руски ловци прскањем горива срушили амерички дрон у море.

Овај пут место дешавања је небо на Сиријом, којим патролирају руски борбени авиони. Инцидент се догодио како је саопштила Централна команда америчке војске.

Поменути инцидент догодио се у среду 5. јуна око 10.40 сати по локалном времену.

Руски ловци Су-35 бацили су ИЦ мамце са падобраном директно на надолазећу руту америчке беспилотне летелице МК-9 Реапер изнад Сирије, а затим су изашли испред њих и укључили накнадно сагоревање док је америчка летелица избегавала да буде срушена.

Фото: Принтскрин ЦЕНТЦОМ

“Руски војни авиони су се понашали несигурно и непрофесионално док су били у интеракцији са америчким авионима у Сирији. Док су три америчке беспилотне летелице MQ-9 спроводиле мисију против циљева ИСИС-а, три руска борбена авиона почела су да малтретирају дронове. Против утврђених норми и протокола, руски авиони су бацили више осветљавајућих ИЦ мамаца са падобраном испред дронова, приморавајући наше летелице да изводе маневре избегавања. Поред тога, један руски пилот је поставио свој авион испред MQ-9 и укључио накнадно сагоревање, чиме је смањио способност оператера да безбедно управља летелицом. Ови догађаји представљају још један пример непрофесионалних и небезбедних акција руских ваздухопловних снага које делују у Сирији, које угрожавају безбедност и америчких и руских снага. Позивамо руске снаге у Сирији да престану са овим непромишљеним понашањем и да се придржавају стандарда понашања који се очекују од професионалних ваздухопловних снага како бисмо могли да се поново фокусирамо на трајни пораз ИСИС-а”, саопштио је генерал-потпуковник Алекс Гринкевич, командант Ваздухопловних снага Централне команде Commander, 9th AF (AFCENT) и Командант ваздушне компоненте комбинованих снага (Combined Forces Air Component Commander (CFACC) for CENTCOM.

Фото: Принтскрин ЦЕНТЦОМ

Иначе руски борбени авион СУ-35 актер инцидента са америчким авионима био је 18. априла 2023.

Како се наводи борбени авион (не спомиње се тип летелице) је полетео из једне ваздухопловне базе у пресретање руског борбеног авиона СУ-35.

Током акције пресретања према наводима ЦЕНТЦОМ руски пилот је маневрисао непрофесионално на даљини од 7.000 м, а онда и у самој близини америчког авиона кршећи ваздухопловне прописе.

Снимак пресретања настао је нишанским извиђачким системом АН/ААQ-33 која обезебеђује индентикацију циља, праћење, ГПС координате циље и прецизно навођење. АН/ААQ-33 познат је и као Снипер Адванцед Таргетинг Под (АТП) који има два пута већу резолуцију и три пута већи домет од АН/ААQ-14 ЛАНТИРН. Претпоставља се да је у питању био амерички Ф-15 или Ф-35 који имају монтиран овај систем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *