РУСКИ РАКЕТНИ БРОД У ПЛАМЕНУ У “НАТО ЈЕЗЕРУ”

Руски мали ракетни брод Серпухов значајно је оштећен у пожару у недељу у ексклави Калињинграда на Балтичком мору, саопштио је анонимни украјински безбедносни извор на који се у понедељак позива RBC Украјина.

Извештај Kyiv Post приписује инцидент операцији украјинског Главног обавештајног директората (ГУР), позивајући се на неименовани извор безбедносних служби. „Поправке ће дуго трајати“, рекао је извор.

ГУР је касније преузео одговорност за пожар, постављајући видео на свој Телеграм канал у којем се наводно види подметање пожара у Серпухову и тврдећи да је брод „онеспособљен“. У посту се додаје: „Због пожара унутар ракетног брода, његова средства комуникације и аутоматизације су потпуно уништени”.

Newsweek није могао независно да потврди извештај и контактирао је руско и украјинско министарство одбране путем е-поште да затражи коментар.

Корвета класе Бујан-М садржи стелт технологију и има систем вертикалног лансирања за противбродске крстареће ракете Калибр или Оникс, обе ракете су коришћене у руском бомбардовању Украјине широм земље. Класа Бујан-М је дизајнирана да ради у релативно плитким приобалним регионима или унутрашњим пловним путевима.

Серпухов је из Средоземног мора 2016. године покренуо ракетне ударе ракетама Калибр против исламистичких милитаната у Сирији, пре него што је касније исте године распоређен у област Балтичког мора.

Руски државни медији су у септембру 2023. године известили да је Серпухов извео успешно лансирање крстареће ракете Калибр у Белом мору, успешно погодивши „обалску мету“.

Балтичко море се појављује као кључна област у супарништву НАТО и Русије у новој ери тензија између традиционалних ривала. Калињинградска ексклава је кључна руска испостава у Балтичком мору и има значајну конвенционалну војну снагу, као и опрему за електронско ратовање и могуће нуклеарно оружје.

Очекује се да ће Калињинград бити важна полазна тачка за било коју будућу хипотетичку руску агресију против НАТО нација у североисточној и северној Европи, посебно против балтичких држава Летоније, Литваније и Естоније.

У таквом случају, очекује се да ће руске и белоруске снаге покушати да заузму Сувалки пролаз, коридор од 60 миља који се протеже дуж литванско-пољске границе између Белорусије и Калињинграда. Ово би прекинуло приступ копну између три балтичке државе и остатка НАТО.

Чини се да западна алијанса има стратешку предност у Балтичком мору, захваљујући уласку Шведске и Финске у алијансу. Обе државе су се придружила алијанси након инвазије Русије на Украјину у фебруару 2022. године. Савезнички званичници су раније рекли за Newsweek да се морте сада може сматрати „НАТО језером“.

У марту су руски и украјински медији јавили да је рибарски брод Капитан Лобанов потонуо у близини града Пионерски у истој области Балтичког мора.

0 коментара на “РУСКИ РАКЕТНИ БРОД У ПЛАМЕНУ У “НАТО ЈЕЗЕРУ”

  1. Sve če to trajati godinama, ali debeo kraj će izvući Ukrajina! Poćostaće najsiromašnija zemlja Evrope, ako još uvek bude postojala kao država?! Rusiju ne može pobediti ne samo Ukrajina, već ni NATO, pa i sav ostali svet! Od dobronamerne države, spremne na ekonomsku saradnju i razmenu, od Rusije su napravili “razjarenog bika u povoju”! Biće gadno kad Rusi uskoro kažu: “Njet! Eto tak boljše ne vozmožno! Teper budemo vam je*ać vašu mać”!

  2. Nema od toga ništa … Lagao vaš izvor više puta. Ukrajina ne može ni da mrdne repom. Uništena zemlja. Ono što je pod ruskom kontrolom to je i sigurno. Nato je napravio haos u toj zemlji.

  3. Ma da, ukrajinci izvršili diverziju. Koliko sam ja, toliko su i oni. Sad će se hvaliti svim i svačim sa čim nemaju blage veze. A to znači da su gotovi, i da im je ostala samo prazna priča.

  4. Opasna je “ГРУ” i u mnogo situacija je do sada nadigrao rusku kontra obsveštajnu i službu vojne bezbednosti .To govori jedno da su u službi ostali bivši elementi takozvani “spavači” naklonjeni Ukrajini odnosno zapadu .Pare čine čudo a zapad je u tom smislu vrlo izdašan pogotovo Britanci.Ako Ukrajina ima snimke požara ,a ima jer ih je obelodanila,to je onda njihov stopostotni diverzantski,odlično odrađen posao i ponovo je zakazala cela ruska kontra obaveštajna i bezbednosna pa i anti teroristička služba.

    1. GRU i jeste ruska služba. To je njihova kontraobaveštajna služba, vojna služba, kao kod nas nekad KOS i sad VBA. Putin je bio GRU. Govorite o spavačima zaostalim iz sovjetskog perioda!? To jedino ako oni ne stare, onda može, inače ste odvalili žešću glupost. Ne može zemlja koja je siromašna da ima jaku službu, a Ukrajina je godinama najsiromašnija zemlja Evrope, a njeni podaci su dotirani logistikom sa strane u ovom sukobu. Takođe, Ukrajina od kad postoji nema ratnog iskustva koje je najbitnije za obuku ovakvih diverzanata, a sovjetski veterani su odavno pomrli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *