РУСИЈА ПОВЕЋАВА БРОЈ ДРОНОВА КАМИКАЗА: Дневно се употреби око 80 летелица од који су 30 ланцети

Руска употреба дронова камиказа у последња два месеца доживела је праву експанзију. Према западним војним изворима руска употреба тактичких беспилотних летелица, дронова камиказа далеког домета попут иранских Шахида 136 константно расте.

Док су се дронови камикзае користиле за нападн на борбену технику, тенкове, артиљеријско ракетне системе, сада је почела и њихова употреба против украјинских ровова и већих концентрација пешадије.

Прмеа неким изворима руска војска користи 50-80 дронова камиказа од којих је од којих је 20-30 ланцета, а остатак квадрикоптери са гранатама 60 и 40 мм бацају их на фиксне циљеве. Највећа примена је у Донбасу и Херсону.

Неке претпоставке указују да ће у августу месецу руска војска повећати рас производње дронова камиказа тако да ће неке процене узказјз на дневном нивоу руска страна користити 50-100 дронова камиказа.

Посебно ланцета са максималним радијусом лета до 100 км. Затим ту је и неколико стотина ФПВ дронова камиказа, неколико стотина квадрикоптера са гранатама.

Ако је руска војска почела да користи масвно Ланцете не само против оклопне технике , топова, хаубица, артиљеријских радара, ПВО ракетних система, а сада против положаја украјинске пешадије и група војника указује да руска војска на терену добија све већу и већи количину дронова за рат против Украјинаца . Ефикасност Ланцета у нападу на земаљске циљеве износи тренутно према руским проценама 80-90 посто, што мења слику на терену и могућности дронова који се користе.

Фото: Принтскрин Телеграм

Шта је Ланцет

Ланцет је дрон камиказа руске поризводње који је развила комапнија ЗАЛА АЕРО на сопствену иницијативу. Цена Ланцета је 20-30 хиљада долара. Оно што се замера овом дрону је мала јачина бојеве главе свега три килограма. Трајање лета износи 40 минута, а максимална брзина дрона је 110 километара на час. Ланцет пре удара спушта се на висину од неколико метара, са чиме се смањује опасност да буде уништен, односно обрен од стране ПВО. Иначе пре удара дрон може да кружи и претражује терен, пре него што открије мету и обруши се на њу по узору на вођену ракету.

Постоје два модела ових дронова, „Ланцет-1” и „Ланцет-3”. Ради се о беспилотним летелицама тежине само 12 кг, способним да врше извиђање и погађају пронађену мету. Такве беспилотне летелице камиказе су у стању да лебде у ваздуху, чекајући тренутак да ударе, наводи се на сајту Ростеца.

Два модела дронова се разликују по трајању лета и маси бојеве главе. Ланцет-3 има време лета од 40 минута, а носивост је 3 кг. За прављење “Ланцета” користи се пластика и други материјали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *