БОРБЕНИ ХЕЛИКОПТЕР АХ-64Е АПАЧ -Нова еволуција ударне песнице америчке војске

Седамдесетих година 20 века САД су се у европи суочили са великим бројем совјетских тенкова, с друге стране једни борбени хеликоптер АХ-1 Кобра није био довољан и није био опремњен средствима за вођење борбених операција ноћу и у неповољним метеоролошким условима. Пентагон је 1971. расписао конкурс за напредни јуришни хеликоптер. У испитивању је учествовало шест хеликоптера, а први протитип полетео је 30. септембра 1975. године, а други 22. новембра исте године.

Foto: Shutterstock

Хеликоптер АХ-64 је двомоторни, класичне конструкције са четворокраким главним и репним роторому облику слова Х. АХ-64 је робустан хеликоптер кој може да издржи поготке калибра 12,7 мм, а поједини подкслопови и до калибра 23мм. Хеликоптер има оклопљену кабину са седиштима од келвара који издржавају погодак калибра 23 мм. Хеликоптер покрећу два мотора Т700-GЕ-10 јачине 1.265kW, који има специфични издувни систем који знатно смањује топлотни одраз летелице.

Foto: Shutterstock

Oсновна опрема хеликоптера су летно-нишански сензори који су монтирани у ротирајућој турели у носу хеликоптера. То је дневно-ноћни оптоелектронски уређај који обједињује оптички уређај за непосредно нишањење, ТВ систем, ИЦ уређај за осматрање предње полусфере и ласерски даљиномер/означивач. Систем ТАДС се употребљава за откривање, препознавање и обележавање циљева. Уређај ПНВС обезбеђује пилоту термовизијску слику приликом лета ноћу и у сложеним метео условима. За електронску заштиту хеликоптер је опремљен сигнализатором радарског озрачења, сигнализатором осветљења ласером, радарским иц ометачима и диспензером ИЦ и радарских мамаца.

Наоружање хеликоптера Апач чини топ калибра 30 мм Chain gun, 16 противоклопних ракета AGM-114 Helfire различитих верзија,76 невођених ракетних зрна калибра 70 мм, две ракете ваздух-ваздух АIM-9 Sidewinder или Стингер и противрадарске ракете АГМ-122 Сидерам.

Foto: Shutterstock

АХ-64Е верзија 6 је једна од тренутно најмодернијих конфигурација овог борбеног хеликоптера намењеног за мрежноцентрично ратовање. Хеликоптер представља спој фузије сензора и наоружања који су међусобно добро интегрисани да доминирају у сложеним ситуацијама на бојном пољу. Како наводи компанија Боинг верзија в6 укључује побољшани софтвер и преформансе наоружања хеликоптера.

Ова верзија хеликоптера има модеризовани радар АН/АПГ-78 са повећаним дометом осматрања са 8 на 16 километара. Радар АН/АПГ-78 Лонгбоw може да прати истовремно 60 циљева и напада њих 8 са противоклопним вођеним ракетама АГМ-114Л Лонгбоw Хеллфире домета до 11 километара.

Foto: Shutterstock

АХ-64Е је једини јуришни хеликоптер на свету опремљен са системом Линк 16. Захваљујући њему и софтверу MUMT-X (Manned-Unmanned Teaming E\eXpanded) посада може са извиђачких беспилотних летелица како стратешких тако и тактичких да добија слику у реалном времену и усмерава се према датим ситуацијама. Повећани домет осматрачког радара и модернији софтвер омогућава овом борбеном хеликоптеру откривање циљева и над воденом површином

АХ-64Е в6 је најсавременија конфигурација јуришног хеликоптера Апач. Од 1984. године, произведено је преко 2.600 Апача и испоручено војсци САД и за чак 17 међународних купаца. Тренутно, широм света се користи више од 1.260 Апача, од којих више од 665 представља Е- верзија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *