РУМУНИЈА ПОСЛЕ ПОЉСКЕ КУПУЈЕ ЈУЖНОКОРЕЈСКЕ ТЕНКОВЕ К-2 BLACK PANTHER! НА КОРАК ОД ВЕЛИКОГ ПОСЛА И НАБАВКЕ 300 ТЕНКОВА

Андреј Млакар

Јужнокорејски тенк K2 Black Panther ће извести демонстрацију гађања ватреног оружја у Румунији пре склапања великог уговора.

Тестови ће почети 10. маја а демонстрацији бојевих гађања присуствоваће им високи војни званичници, владини званичници и предузећа из Јужне Кореје и Румуније.

Ово је последња степеница пред закључење уговора којим ће се прецизирати садржај набавке јужнокорејских тенкова К2.

Јужна Кореја и Румунија су од прошле године успоставиле контакте око различитих области пословања са оружјем.

Двадесетишестог јула 2023. румунски сајт Дефенсе Романиа позивајући се на владине изворе објавила је да Букурешт планира да набави још око 300 тенкова, поред 54 тенка М1А2СЕПв3 Абрамс и њихових пратећих возила која су купљена од САД

Генерал Теодор Инчикас, начелник Главне управе за наоружање румунског Министарства националне одбране, разговарао о будућим набавкама опреме:

” Желимо да набавимо нове тенкове, отприлике 300 главних борбених тенкова, али ће распоред набавке морати да одреди извођач”, рекао је румунски генерал.

Тренутно, румунске копнене снаге (Фортеле Терестре Романе) имају 202 тенка у употреби, укључујући 44 ТР-580, 104 ТР-85 и 54 тенка ТР-85М1 Бисон. Са ускладиштеним возилима, укупан број прелази 300. То су локално развијени модели кроз дубоку модернизацију на основу совјетских тенкова Т-55АМ/Т-55АМ2.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *