РУМУНИЈА ДРУГУ ОПЕРАТИВНУ БАТЕРИЈУ РАКЕТНОГ СИСТЕМА ПАТРИОТ НЕКОЛИКО ДАНА ПОСЛЕ ВЕРИФИКАЦИЈЕ ПРЕДАЈУ УКРАЈИНИ!

Румунија је одлучила да преда једну ракетну батерију свог ПВО система МиМ-104 Патриот преда Украјини.

Румунија тренутно има два оперативна система Патриот, други је прошле недеље ушао у састав румунске војске.

Међутим Румунија од Сједињених Држава тражи, да им се испоручи „сличан или еквивалентан систем“.

Претходно Министарство народне одбране Румуније изашло је са “детаљном анализом у вези са стањем операционализације четири система Патриот”, наводи се у саопштењу за јавност администрација председника Румуније. 

Министарство народне одбране је Врховном савету народне одбране представило детаљну анализу у вези са стањем операционализације четири система ПАТРИОТ, развојем програма здруживања са остала три система, њиховим оперативним значајем на националном и савезничком нивоу, као и утицај настао могућим преносом система. Узимајући у обзир значајно погоршање безбедносне ситуације у Украјини, као резултат сталних и масовних напада Русије на цивиле и цивилну инфраструктуру, посебно на енергетски сектор, као и регионалне последице ове ситуације, укључујући и безбедност Румуније, у блиској координацији са савезницима, чланови Савета су одлучили да донирају Украјини систем ПАТРИОТ“, наводи се у саопштењу председника Румуније.

У замену за донацију, Румунија тражи од својих савезника, посебно од Сједињених Држава, да испоруче „сличан или еквивалентан систем“.

„Ова донација је дата под условом да наша земља настави преговоре са савезницима, посебно са америчким стратешким партнером, како би добила сличан или еквивалентан систем, који задовољава потребу да се обезбеди заштита националног ваздушног простора, да се модернизује. румунске војске и да се обезбеди интероперабилност са системом НАТО-а, што је истовремено неопходно за проналажење привременог решења за покривање тако створене оперативне рањивости“, наводи се у саопштењу. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *