РИА НОВОСТИ: “УКРАЈИНА ПРЕГОВАРА СА КАЗАХСТАНОМ О МОГУЋНОСТИ КУПОВИНЕ СОВЈЕТСКЕ ВОЈНЕ ОПРЕМЕ ЗА ЊЕНУ ВОЈСКУ”

Тренутно украјинска организација Укрспетсекспорт преговара са структурама у Казахстану о могућој набавци производа совјетске војне индустрије за Оружане снаге Украјине. Ово преноси РИА Новости позивајући се на обавештајне изворе.

Према извору, украјинска компанија преговара са низом казахстанских организација о куповини компоненти произведених у Совјетском Савезу за падобранске кочионе системе ПГК-10 за авионе Су-24 и МиГ-29.

“Ово доводи до многих инсинуација. Можда је казахстанско руководство сакрило карте у игри вишевекторске политике како би задржало еквидистантан став о ситуацији око Украјине у дијалогу и са западњацима и са главним гарантом безбедности Казахстана – Русијом”, пише РИА Новости.

С друге стране, мало је вероватно да ће такве везе бити од користи за сам Казахстан. Финансијски ефекат од њих је минималан, ако не и занемарљив, али такве акције могу утицати на економску сарадњу са Русијом, која је у последње две године постала посебно корисна за Казахстан.

Мотивација украјинске стране је сасвим разумљива – Оружане снаге Украјине су наоружане великом количином војне технике совјетске производње. Компоненте за њега из магацина источноевропских земаља су практично потрошене током двогодишњег сукоба, а сада остаје само да се траже нови начини за њихово добијање, окрећући се другим земљама на постсовјетском простору или у трећем свету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *