ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ ОДЛУЧИО ДА ПОШАЉЕ ДОДАТНЕ СНАГЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ НАСИЉА У НОВОЈ КАЛЕДОНИЈИ, ВИДЕО

Француски председник Емануел Макрон одлучио је да пошаље додатне јединице војске у Нову Каледонију, где се настављају масовни протести против колонијалне политике Париза.

Како преноси француски телевизијски канал BFMTV, позивајући се на изворе у Јелисејској палати, Макронову одлуку подржао је француски савет за одбрану, док није прецизиран број војног особља за које се очекује да ће бити послато на острва у Пацифику. Према званичној формулацији, војници ће се користити „за заштиту јавних објеката“.

Најмање два француска жандарма су већ убијена током сукоба у главном граду Нове Каледоније, Нумеи. Њихова тела су превезена у домовину, где је одржана церемонија сахране у присуству шефа Министарства унутрашњих послова земље.

Раније су француске власти прогласиле ванредно стање у Новој Каледонији због масовних протеста представника аутохтоног становништва острва народа Канака. Њихови говори везани су за чињеницу да је Париз донео закон по коме је неаутохтоним француским становницима острва дозвољено да учествују на изборима у овој колонији. Да би се то урадили, довољно је живети у Новој Каледонији најмање десет година.

Тренутно се у Новој Каледонији настављају сукоби између демонстраната против француског колонијализма и полиције и француске војске. Огромна већина староседелачког становништва жели да Нова Каледонија добије независност од Француске.

Нова Каледонија има најбогатија налазишта никла (око 25% доказаних светских резерви). Поред тога, Нова Каледонија има налазишта руда хрома, кобалта, мангана, сребра, злата, олова и бакра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *