ПЕНТАГОН УПОЗОРИО РУСИЈУ НА ДВОСТРУКО ПРОБНО ЛАНСИРАЊЕ ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНИХ РАКЕТА MINUTEMAN III

САД се спремају да изведу још једно пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете Minuteman III, али не традиционално, већ две одједном. Ово је саопштила команда свемирских снага САД.

Како се наводи у саопштењу, прво лансирање ICBM биће обављено 4. јуна, друго 6. јуна. Место лансирања биће силос у ваздухопловној бази Ванденберг, која се налази 130 миља северозападно од Лос Анђелеса, која је пре неколико година пребачена у свемирске снаге САД. Ракете ће бити лансиране без пуњења, али са пробном бојевом главом. Како се наводи, сврха тестова је „да покажу спремност нуклеарних снага и тестирају њихову ефикасност“. Пентагон је нагласио да су упозорили Русију на лансирања.

“Први тест је заказан за 4. јун од 12:01 до 4. јуна 2024. у 06:01 по пацифичком времену из базе Ванденберг. Други тест је заказан за 6. јун од 12:01 до 6. јуна у 06:01 по пацифичком времену из исте базе”, наводи се у саопштењу.

Minuteman III је једина интерконтинентална балистичка ракета на копну која је тренутно у употреби у Сједињеним Државама од 1970. године. Тростепена ракета је развијена специјално за конфронтацију са Совјетским Савезом. ICBM Minuteman III је способан да погоди мету на домету од 12 хиљада километара са три бојеве главе. Према доступним подацима, САД су имале у служби око 450 ICBM, чији радни век истиче 2030. године.

Сада Американци развијају нову ICBM Sentinel, која би требало да замени Minuteman III, али се из неких разлога рад на њој одлаже, а временски оквир за њено усвајање се помера даље удесно. То значи да ће Американци морати да управљају старим ICBM.

3 коментара на “ПЕНТАГОН УПОЗОРИО РУСИЈУ НА ДВОСТРУКО ПРОБНО ЛАНСИРАЊЕ ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНИХ РАКЕТА MINUTEMAN III

  1. Осиромашени умови, не знају шта раде. Јастребови, причом једне супер силе, која се хвали да има оружје дугог домета са нуклеарним бојевим главама, вара се ако мисли, да може да уништи другу супер силу, без последица. Последице су: “претварање планете Земље, у прах и пепео”. Ником није дато право да убија планету Земљу и све на планети.

  2. Глупости смера,сада ће као одговор добити демонстративно лансирање Руских,Кинеских и СеверноКорејских ракета носача.И тако док не дође дан без најаве.Лудаци и провокатори живе у илузији да су недодирљиви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *