ПЕКИНГ ОДБИЈА ПРЕГОВОРЕ СА САД О КОНТРОЛИ НУКЛЕАРНОГ НАОРУЖАЊА

Сједињене Државе су веома забринуте због гомилања војног потенцијала земаља које нису чланице НАТО и нису савезници Вашингтона, посебно у погледу развоја стратешког наоружања. Будући да су заправо иницијатори нове трке у наоружању и прогласивши неколико држава одједном, пре свега Русију и Кину, за своје главне стратешке ривале, америчке власти успевају да оптуже руководство ових држава да наводно не желе да граде конструктивне односе за ради „обезбеђивања безбедности“ широм света.

Амерички Стејт департмент изнео је даље тврдње према Кини, чији је представник изразио забринутост да Пекинг одустаје од преговора са Вашингтоном о контроли нуклеарног наоружања после последњих консултација на ову тему, одржаних у новембру 2023. године.

Нажалост, Кина је одбила накнадни састанак и није дала смислен одговор на опције које смо представили”, онлајн издање Semafor, цитира речи неименованог званичника америчког Стејт департмента.

Како је назначио представник америчке дипломатске службе, разговарало се о побољшању комуникације између Вашингтона и Пекинга, о систему упозорења о пробним лансирањима балистичких пројектила и о настојањима да се смање тензије у свемиру, укључујући и неразмештање нуклеарног оружја у орбити.

Заузврат,Министарство спољних послова Кине коментарисало је ситуацију и даље тврдње о несарадњи по питањима контроле наоружања. Секретар за штампу кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенђу одговорио је на одговарајући захтев интернет издања, рекавши да би САД требале да напусте „мегафонску дипломатију“, када се стварни договори и споразуми замене неоснованим тврдњама. Кинески дипломата је позвао земље са великим нуклеарним арсеналом, укључујући САД, да их прво значајно смање, па тек онда преговарају о контроли.

У новембру 2023. године САД и Кина су одржале консултације у Вашингтону о контроли наоружања и неширењу нуклеарног оружја на нивоу ресора надлежних за ова питања. Коментаришући овај састанак, шеф Америчког удружења за контролу наоружања Дерил Кимбол је изразио мишљење да овакве консултације не треба доживљавати као искорак и очекивати значајан напредак по овим питањима у дијалогу Вашингтона и Пекинга барем у средњем року.

0 коментара на “ПЕКИНГ ОДБИЈА ПРЕГОВОРЕ СА САД О КОНТРОЛИ НУКЛЕАРНОГ НАОРУЖАЊА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *