ОДРЖАН ФОРУМ САРАДЊЕ ЧЕШКИХ И СРПСКИХ ОДБРАМБЕНИХ ИНДУСТРИЈА

Дана 23. маја у Амбасади Чешке у Београду одржан је форум на којој су делегације чешких предузећа из наменске индустрије представили своје програме.

На форуму су били присутни представници чешких и српских предузећа, у великој већини из области наменске индустрије, припадници Војске Србије, као и амбасадор Словачке у Републици Србији, Њ.Е. Михаил Павук.

Конференцију је модерирао наш колега Владе Радуловић, а присутне је поздравио амбасадор чешке, Њ.Е. Томаш Кухта, осврнувши се на дугу традицију билатералне сарадње ранијих држава, апострофирајући стварање савеза Мала антанта. Амбасадор је у даљем обраћању изјавио да чешке компаније нуде „јединствена решења и јединствене технологије”, као и да је опремање чешких оружаних снага производима домаће наменске индустрије један од императива.

Директор за индустријску сарадњу чешког министарства одбране, Михал Рендла истакао је да је циљ овог форума јачање билатералне одбрамбене и индустријске сарадње између две државе, те да постоји огроман простор за то, подсетивши да је на овом форуму било присутно 18 чешких предузећа из ових привредних области.

Г. Јирши Хинек је, поздравивши присутне, изјавио да чешка страна не жели да буде само снабдевач, већ партнер српској страни, нагласивши отвореност за остваривање дугорочне сарадње и заједничко наступање на тржиштима у будућности.

Г. Александар Лијаковић, директор маркетинга при „Југоимпорт СДПР”, указао је на традицију билатералне војне сарадње у периоду између два светска рата, нагласивши да на будућу сарадњу треба гледати дугорочно, те да и Чешка и Србија заједничким наступањем на страним тржиштима могу да се позиционирају знатно боље, него појединачним наступима.

Агенда форума је подразумевала презентације представника из авијације, међу којима је посебно запажено била презентација компаније „Aero Vodochody”, о тренажном авиону „L-39”. Своје програме су представиле и компаније „Era”, „CSG Aerospace”, „Excalibur International”, „EVPU Defence”, али и „Чешка Збројовка”, представивши своје производе попут аутоматских пушака „Bren 2”, у различитим моделима, аутомата „Scorpion EVO 3 A1”, односно пиштоља „P-10C”, које увози и дистрибуира српска фирма „Demax doo”. Присутни су могли да укратко чују и о радарима различитих намена, тренажерима за цивилне и војне кадрове, хеликоптерима, посебно „Ми” серијама, анти-дрон системима, системима за осматрање и извиђање у сложеним борбеним условима „Tatra” камионима и комерцијалним возилима и др.

Главни закључци ове конференције, која је имала и тзв. B2B део, односе се на спремност обе стране на дугорочно остваривање и унапређење одбрамбено-индустријске сарадње, подразумевајући партнерски однос у новим пројектима и освајањима нових тржишта.

0 коментара на “ОДРЖАН ФОРУМ САРАДЊЕ ЧЕШКИХ И СРПСКИХ ОДБРАМБЕНИХ ИНДУСТРИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *