НОСАЧ АВИОНА РМ САД EISENHOWER ВРАТИО СЕ У ЦРВЕНО МОРЕ

Страни медији су објавили да је носач авиона Eisenhower поново наоружан и враћен у Црвено море после кратке паузе.

Business Insider и Al Arabiya потврдили су у извештајима који су неочекивано објављени у уторак, 7. маја, да је колосални USS Eisenhower кренуо на исток у Средоземно море у „брзу мисију“.

Business Insider је цитирао портпарола америчке морнарице који је известио да су разарач USS Dewey (део групе Eisenhower Carrier Strike Group) и разарач са вођеним пројектилима USS Gravely класе Arleigh Burke напустили луку у заливу Суда, у Грчкој, после недавне посете ради наставка своје безбедносне мисије у Црвеном мору.

Повратак ових ратних бродова у Црвено море долази пошто су напади Хута на западне снаге стациониране у овом мору појачани, а амерички обавештајни званичници су упозорили да би сукоб могао да се настави још неко време.

Енглеско издање Al Arabiya известио је, позивајући се на званичника америчког Министарства одбране, да су Хути од почетка својих напада 19. новембра прошле године извели 140 напада у Црвеном мору и Аденском заливу.

Вреди напоменути да је USNI News први пут известио у уторак да се Eisenhower вратио у Црвено море.

USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), чија је званична мисија почела по први пут у октобру 1977. године, одиграо је кључну улогу у способностима америчке морнарице неколико деценија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *