НИГЕРИЈСКИ ПРЕДСЕДНИК ИЗНЕО ПЛАН ЗА ИНТЕРВЕНЦИЈУ У НИГЕРУ

У западној Африци ризик од избијања сукоба великих размера је знатно повећан. Нигеријски председник Бола Тинубу поднео је Сенату план за војну инвазију Нигерије на суседни Нигер како би се обновила власт у овој земљи прозападног председника Мохамеда Базума. Ово је пренео арапски ТВ канал Ал Џазира.

Подсетимо, у ноћи 27. јула у Нигеру се догодио војни удар, који је из корена променио политички курс земље. Војска која је дошла на власт у Нигеру формирала је Национални савет за одбрану отаџбине, на чијем челу је бивши командант председничке гарде, бригадни генерал Абдурахман Чиани.

Једна од првих одлука савета била је забрана емитовања француских ТВ канала, заустављање испоруке уранијума и злата Француској (а Нигер је обезбеђивао до 35-40% испорука уранијума Паризу) и повлачење француске војске из земље. Наравно, такве одлуке Западу нису биле по вољи. Француска је одлучила да утиче на Нигер преко ЕКОВАС – Економске заједнице западноафричких земаља, у којој Нигерија и Сенегал играју кључне улоге.

Нигеријски председник Тинубу, који је иначе своје ране тридесете провео у Сједињеним Државама, рекао је да је одлука о распоређивању трупа ЕКОВАС у Нигеру последица закључака донетих на састанку заједнице прошле недеље.

ЕКОВАС, којим сада такође председава нигеријски председник, осудио је пуч у Нигеру и захтева повратак на власт свргнутог прозападног лидера Базума. Међутим, Мали и Буркина Фасо су се већ заузели за Нигер, изјављујући да ће агресију на ову земљу они сматрати нападом на себе. Још импресивније је заступништво Алжира, који има другу најмоћнију војску на целом афричком континенту. Алжирске власти су такође подржале антиколонијални удар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *