НАТО ВАЗДУХОПЛОВНИ АРСЕНАЛ НА БАЛТИКУ: Нови планови Алијансе за супростављање руској авијацији!

Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг саопштио је данас да ће ваздухопловна мисија Алијансе над Балтиком променити статус и са “Ер полисинга” прећи на борбену мисију.

У преводу то ће значити да ће авијација Алијансе морати своје свакодневне активности да преусмери са класичних патролних задатака, на увежбавање борбени мисија, спровеђење заштите ваздушног простора над Балтиком и над три државе које се директно граниче са Руском Федерацијом.

Арсенал НАТО алијансе над Балтиком је поприлично велики се операције се иначе воде из Центра за ваздушне операције у Удему- СР Немачка.

FOTO: Shutterstock

Inače, НАТО има два ваздушна оперативна центра – један у Немачкој, који покрива северну Европу, и један у Шпанији који покрива југ – који надгледају сва ваздушна кретања широм Европе.

Ваздушни просторо читавог Балтика чувају: Белгијско и Француско РВ са летелицама Ф-16, Мираж-200 и Рафал, Од маја ове године прикључило им се из Пољске и 12 ловаца Ф-22.Ваздушни простор Летоније и Литваније чувају РВ Шпаније и Пољске са борбеним авионима Ф-18, Јурофајтер Тајфун 2000, Ф-16 и ЈАС-39 Грипен. Ваздушни простор Пољске покирвају ловци Ф-16 Блок 50/52, а ту су као допуна и амерички ловци Ф-35, Ф-15 и Ф-16 као и извиђачке летеће платфроме које прате и авио танкери KЦ 135 Р i KЦ 10.

НАТО на истоку Европе ангажовао је укупно 130 разних летелица чији је циљ како Алијанса наводи улога у одвраћању Русије од “злих мера”, као и заштита савезника и чланица Алијансе који се директно граниче са Русијом или се у близини налазе велики руски војни капацитети.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *