НАПАД НА РУСКИ ОБАВЕШТАЈНИ БРОД: Украјинци објавили снимак са морског дрона! Да ли је брод оштећен?! ВИДЕО

Украјинска војна обавештајна служба ГУР, дан пошто је Руско министарство одбране Русије објавило снимак уништења морског површинског беспосадног пловила,објавила је свој снимак са дрона који намеће хамлетовску дилему да ли је или није обавештајни брод Црноморске флоте уништен.

На објављеном снимку се види како морски дрон јури према броду и како му се приближава. Снимак се прекида у тренутку када пловило додирује крму брода.

Ту настаје дилема да ли је дрон ескплодирао или је само додтакао брод и удаљио се. Тако је створена дилема о којој сви дискутују на друштвеним мрежама шта се догодило са руским шпијунским бродом 140 км југозападно од Босфора после уласка у Црно море.

Иначе Руско министарство одбране јавило је да су три морска дрона напала брод и да су сва три уништена. Остаје питање да ли је то тако и да ли је заиста оштећен брод, односно да се један дрон успео да се провиуче и приђе близу руском пловилу.

Тактичко техничке карактеристике украјинског морског дрона

Украјинци у штурим информацијама о овом дрону наводе да ово безпосадно површинско пловило има аутопилот , видео подсистемима (укључујуц́и ноц́но осматрање), резервним комуникационим модулима и борбеном функционалношц́у. У опрему укључени су трошкови земаљске, аутономне контролне станице, транспортних средстава и складишта, као и као и центар за обраду података.

Намена површинских беспосадних пловила како наводи Украјина је стратешко поморско извиђање далеко од обале и тиме учествује у обалском осматрању и јављању, праћењу трговачких бродова, одбрани база и супростављању поморским десантним операцијама.

Фото: Принскрин ТВ Звезда/Твитер

Димензије: дужина 5,5 м

Тежина: 1000 кг

Оперативни радијус 400 км, максимални радијус 800 км

Аутономија: до 60 сати

Тежина борбеног терета: 200 кг

Навигација: ГНСС, инерцијални, визуелни, видео пренос до 3 ХД видео стрима,

криптозаштита за 265 битно шифровање

Цена: 250.000 америчких долара.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Обавештајни извиђачки брод Project 18280

Руска ратна морнарица располаже са два обавештајна извиђачка брода класе Јуриј Иванов Project 18280, брод за прикупљање обавештајних информација. Брод је конструисао Централни конструкциони биро Ицберг.

Брод има депласман од 4.000 тона, максминални радијус кретања износи 13.000 км. У односу на старије верзије обавештајних бродова брод је модернији има високи степен аутоматизације . Комплетан брод је изграђен од челика.

Превасходна намена брода је праћење комуникација на мору.

Наоружање

Обавештајни извиђачки брод Project 18280 су наоружани са два тешка митраљеза МТПУ 14,5 мм која су смештена на палуби. Митраљези су ефикасни против лако оклопљених површинских, обалних и ваздушних циљева који плове на удаљености до 2 км.

Пловило је такође опремљено са шест лансера ракетног система земља-ваздух 9К38 Игла (САМ) који се састоји од до 32 ракете 9М39 за одбрану авиона и хеликоптера са фиксним крилима.

Први брод под именом Јуриј Иванов његова кобилица постављена је 2004. године, а брод је поринут 2013. Брод је придодат Северној флоти. Други брод под именом Иван Кхурс поринут је у мају 2017. године. Русија је планирасла да изгради четири таква брода до 2020 године, а тај рок за још два Балтичку и Пацифичку флоту померен је на 2025.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *