БЕЛОРУСКИ СУХОЈИ ЗА НУКЛЕАРНИ УДАР Лукашенкови Грачи за најризичнији задатак! ВИДЕО

Министарство одбране Белорусије саопштило је у петак 14. априла 2023 да су припадници ваздухопловства те земље завршили обуку у ношењу и употреби тактичког нукеларног оружја.

Са овим чином је завршена додатна обука летачког и инжињеријског састава Ваздухопловства и ПВО Републике Белорусије по програму рада и борбене употребе јуришних авиона Су-25 у кориштењу тактичког нукеларног оружја које могу да носе ови борбени авиони-јуришници, пре свега СУ-25.

Обуку је изводио Центар за обуку Ваздушно-космичких снага Руске Федерације” Руски иснтруктори обучили су своје белорускеолеге, пилоте јуршника Сухој СУ-25 у методи постављања на авион, полетања и бацања нуклеарног наоружања, са чиме белоруска јуршина авијација добила је нову улогу и задатке нукеларног одвраћања.

Настава обуке белоруских пилота се састојала од теоријског и практичног дела и вежби под будним оком руских инструктора, али не само да унапреде практичне вештине летачких посада, него да употребе и ново ваздухопловно наоружање укључујући и специјалну муницију.

Иначе Белорусија у свом наоружању има 67 јуришника СУ-25.

За сад није познато колико летелица је оспобљено за ношење тактичког нуклеарног наоружања, али се претпоставља да је у питању тактичка нуклеарна бомба из породице ОДАБ-500 коју иначе носе јуришници Су-25 још од совјетског времена, које се причвршћују директно на носач БД3-25.

Foto: Twitter/MOD_BY

У зависности од тога као се програмира нишанско-оружани систем нукеларне бомбе са СУ-25 могу се одбацивати по једна или више њих.

Иначе Белорусија је крајем марта 2023. саопштила да ће на њеној територији бити размештено руско како тактичко нуклеарно наоружање и да су их према речима председника Белорусије Александра Лукашенка натерали САД и њихови савезници.

„Белорусија је била принуђена да реагује како би ојачала своје безбедносне и одбрамбене капацитете“, саопштило је белоруско министарство спољних послова и додало да је Минск био подвргнут политичком и економском притиску без преседана од САД и њихових савезника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *