НА ПОДМОРНИЦИ МОЖАЈСК ИСТАКНУТА СВЕТОАНДРЕЈЕВСКА ЗАСТАВА

Дизел-електрична подморница пројекат 636.3 Можајск, изграђена за Тихоокеанску флоту, ушла је у њен састав. Свечана церемонија подизања Светоандрејске заставе одржана је у Адмиралитетским бродоградилиштима у Санкт Петербургу.

Четврта серијска „Варшавјанка“, изграђена у склопу серије од шест подморница за Тихоокеанску флоту, ушла је у њен састав. Церемонији су присуствовали главнокомандујући Ратне морнарице Русије Николај Евменов, генерални директор Адмиралитетских бродоградилишта Андреј Веселов, представници Уједињеног бродарског предузећ, града Можајска, радници и ветерани предузећа.

“Још једна борбена јединица се придружује морнарици. Подморнице овог пројекта опремљене су најсавременијим наоружањем, страшним наоружањем – оне су носачи прецизног наоружања дугог домета, који су своју поузданост показали у борби против сиријских терориста, а сада и у борби против Украјинаца у Црном мору”, Евменов је рекао да ће се наставити изградња подморница пројекта Варшавјанка, али није рекао ништа о времену полагања нове серије.

„Можајск“ је четврта серијска подморница изграђена за потребе Тихоокеанске флоте, после прве „Петропавловск-Камчатски“ и серијских „Волхова“, „Магадана“ и „Уфе“. Подморница је положена 23. августа 2021, поринута 27. априла 2023, након чега је завршена и послата на испитивање. Данас се у Адмиралитетским бродоградилиштима завршава последња подморница серије Јакутск, такође положена у августу 2021. године, коју планирају да пребаце у флоту следеће године, када ће серија подморница за Тихоокеанску флоту бити завршена.

Према доступним информацијама, у децембру или јануару две подморнице „Уфа“ и „Можајск“ изграђене за Тихоокеанску флоту почеће међупоморску транзицију ка Далеком истоку јужном рутом кроз Средоземно море и Индијски океан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *