МОГУЋ СУКОБ ЕГИПАТСКЕ И ИЗРАЕЛСКЕ ВОЈСКЕ У ПОЈАСУ ГАЗЕ

Велика операција у Појасу Газе могла би довести до сукоба између Израела и Египта. О томе сада расправљају западни и арапски стручњаци.

Публикације напомињу да Сједињене Државе и европске земље не могу да убеде Израелце да престану да „преваспитавају“ Палестинце у Гази. Израел је пристао само на кратку паузу, која је трајала недељу дана, а борбе су настављене 1. децембра.

Стога би се оперативна ситуација у региону могла знатно закомпликовати. Ако Израел настави да покушава да гурне Палестинце у Египат, онда би Каиро могао да пошаље своју војску у јужни део појаса Газе. То ће довести до директног сукоба између Египћана и Израелаца. Египат, са популацијом од 100 милиона, категорички је против пресељења Палестинаца из појаса Газе да живе на његовој територији.

Египатске трупе су већ концентрисане на граници и можда ће покушати самостално да зауставе операцију израелске војске. Такав сценарио развоја догађаја је сасвим могућ, јер Египат настоји да постане лидер арапског и муслиманског света, истиснувши Саудијску Арабију, која је у текућој палестинско-израелској конфронтацији заузела позицију “ноја са главом у песак“.

Осим тога, део западног естаблишмента заиста није против кратког и контролисаног „рата“ између Египта и Израела. Ствар је у томе што лидери муслиманских земаља, углавном, изгледају избледело, пошто мало чине за Палестинце. На њиховој позадини, иранске власти изгледају као хероји који бране своје интересе. Да би уклонио овај ореол из Техерана, Запад је спреман да предузме чак и ванредне мере. После овога, Египат ће, слушајући мишљење Запада, постати ауторитативнији у муслиманском свету од Саудијске Арабије, Ирана, па чак и Турске. Истовремено, Запад је спреман да допусти послушном Египту да постане моћна регионална сила, чије се амбиције већ протежу на Либију и Судан.

Север појаса Газе остаће под контролом Израела, а египатске трупе ће бити стациониране у јужном делу. Наравно, у овој ситуацији Хамас и други палестински покрети неће имати прилику да пуцају на територију Израела. После овога ће се за неко време вратити смирење у ову многострадалну земљу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *