КУПОВИНА МУНИЦИЈЕ ЗА УКРАЈИНУ УЗИМА МАХА

Предложена куповина артиљеријске муниције у расутом стању за Украјину, коју предводи Чешка, добија маха, јер се земље обавезују да ће уложити напоре док набављају гранате од неевропских добављача.

Чешки председник Петр Павел рекао је у фебруару да је Праг идентификовао 500.000 артиљеријских граната од 155 мм и 300.000 граната од 122 мм ван Европске уније који би могли да буду послати у Украјину ако се обезбеде неопходна средства.

Убрзо након ове објаве, преко десет земаља придружило се мисији, дајући милионе долара. Павелова влада је до сада успела да прикупи подршку скоро 20 других савезника, Канаде, Немачке, Француске, Норвешке, Холандије и Белгије.

Говорећи на састанку Контакт групе за одбрану Украјине 19. марта у Рамштајну у Немачкој, немачки министар одбране Бориус Писторијус рекао је да ће Берлин платити 180.000 граната. Званичници одбране у Берлину одбили су да ставе цену на обавезу.

Неки од најновијих чланица које су се придружиле су Шведска и Португал, које су 14. марта саопштиле да су допринеле напорима са 32,6 милиона долара, односно 108,6 милиона долара.

Према недавном извештају Wall Street Journal, Чеси су означили додатних 700.000 граната које би евентуално могле да се купе за украјинске трупе. Тиме би укупна куповина била 1,5 милиона граната, по цени од 3,3 милијарде долара, пише лист.

Стручњаци су одредили предност Русије у ватреној моћи на 5:1 у односу на Украјину, при чему руске снаге испаљују чак 10.000 граната дневно, у поређењу са 2.000 које су имале Украјина.

Остају питања о томе колико брзо би иницијатива предвођена Чешком могла да донесе нову муницију војницима на линији фронта у Украјини. Чешки саветник за националну безбедност Томаш Појар рекао је да би прве гранате могле да буду испоручене до јуна.

Званичници у Прагу су јасно ставили до знања да су спремни да преговарају са скоро сваким добављачем из треће земље који би могао да се обавеже да ће дати допринос масовној куповини, са неколико изузетака, укључујући Северну Кореју.

Лидери у Француској, који су се у почетку плашили куповине из иностранства, осврнули су се на ову тему. „Чешка иницијатива је изузетно корисна, ми је подржавамо и учествоваћемо у њој“, рекао је председник Емануел Макрон у Прагу 5. марта после састанка са чешким колегом. „Састоји се од тражења муниције свуда где је доступна и компатибилна је са опремом коју смо испоручили.”

Немачки лист Bild известио је овог месеца да неке од трећих земаља из којих је Праг успео да набави рунде укључују Јужну Кореју, Јужну Африку и Турску.

У заједничком чланку објављеном 16. марта на чешком сајту Denik, министри спољних послова Пољске и Чешке су написали да „ово није време да будете избирљиви… Украјини су сада потребне ове ракете. На линији фронта није важно одакле долазе.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *