КИНЕСКИ ИСТРАЖИВАЧКИ ВОЈНИ БРОД ПОЈАВИО СЕ У ЈАПАНСКИМ ВОДАМА! Пловило откривено код острва Диаоиу

Брод за истраживање кинеске морнарице у четвртак је ушао у територијалне воде Јапана у близини острва у југозападној префектури Кагошима, што је последње виђење таквог брода у тој области од фебруара ове године, саопштило је јапанско Министарство одбране.

Пловило је примећено како улази у јапанске воде југозападно од острва Јакушима око 10 часова, саопштило је министарство.

Најновији случај означио је осми улазак кинеског брода за истраживање у воде код Кагошиме од новембра 2021.

Фотографија без датума приказује брод за истраживање кинеске морнарице за који јапанско министарство одбране каже да је 8. јуна 2023. пловио у јапанским територијалним водама код југозападне префектуре Кагошима.

Јапан је уложио протест Кини и дипломатским каналима пренео своју снажну забринутост због најновијег упада, саопштило је министарство.

Потврђено је гтакође да је брод напустио јапанске територијалне воде западно од острва Кучиноерабу и упутио се ка Источном кинеском мору око 13 часова, саопштило је министарство.

Кинески бродови су последњих година више пута улазили у територијалне воде Јапана или пловили кроз суседна подручја, посебно у близини острва Сенкаку у Источном кинеском мору.

Кина полаже право на ненасељена острва под контролом Јапана под именом Диаоиу.

Острва су стални извор напетости између Јапана и Кине, а јапанска обалска стража је у четвртак рекла да су два брода кинеске обалске страже примећена у територијалним водама у њиховој близини раније истог дана.

Истражни бродови се често користе за спровођење истраживања, као што је одређивање подводне топографије за подморску навигацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *